x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kiev - Coalitie oranj spalacit

Kiev - Coalitie oranj spalacit

de Marina Constantinoiu    |    13 Iun 2006   •   00:00
Kiev - Coalitie oranj spalacit

Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a fost nevoit sa recunoasca ieri ca negocierile in vederea formarii coalitiei guvernamentale intre fostii aliati ai Revolutiei portocalii sunt in impas.

Partidul Ucraina Noastra apreciaza continuarea negocierilor privind crearea coalitiei lipsite de vreo perspectiva de succes, a precizat aceasta formatiune politica intr-un comunicat citat de AFP. Si a acuzat "ultimatumurile Partidului Socialist", care solicita postul de presedinte al Parlamentului pentru liderul sau, Olexandr Moroz. Dificilele negocieri pentru formarea coalitiei guvernamentale au inceput dupa legislativele din 26 martie. Cele trei formatiuni "in carti" - Ucraina Noastra (86 de mandate in Parlament, din 450 in total), Blocul Iulia Timosenko (129) si Socialistii (33) - s-au angajat sa se uneasca dupa scrutinul legislativ, dar negocierile lor s-au impotmolit la impartirea posturilor din Guvern si din Parlament.

BLOCAJ. Noul parlament ucrainean s-a reunit pentru prima data la sfarsitul lunii mai. In lipsa unui acord de coalitie, deputatii "oranj" au anuntat doua pauze consecutive in activitatea adunarii pana la 14 iunie, pentru a-si putea continua negocierile. Guvernul, condus de Iuri Ekhanurov, numarul unu pe lista legislativa a partidului Ucraina Noastra, si-a depus demisia in deschiderea primei sesiuni parlamentare, dar continua sa-si exercite functia interimar.

Sambata, Ucraina Noastra a anuntat suspendarea negocierilor, la scurt timp dupa o prima suspendare in mai, care a durat mai multe zile. De atunci, formatiunea presedintelui Iuscenko parea resemnata in legatura cu numirea in postul de premier a Iuliei Timosenko, fost premier.

×
Subiecte în articol: externe