x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kievul, apărat de armată și de geografie

Kievul, apărat de armată și de geografie

16 Mar 2022   •   07:15
Kievul, apărat de armată și de geografie

În timp ce alte orașe din Ucraina se află sub ploaia obuzelor rusești, Kievul este în mare parte neatins, după aproape trei săptămâni de război.

Ofițerii responsabili cu apărarea capitalei ucrainene au explicat pentru BBC care este tactica lor în zonă și ce atuuri are orașul. 

Celebra coloană de 64 de kilometri a armatei ruse, coborâtă dinspre Belarus, s-a dispersat și este blocată de forțele ucrainene la nord-vest de capitală. Cea mai apropiată unitate de infanterie rusească se află la 20 de kilometri de centrul orașului. Cei doi generali care conduc apărarea Kievului spun că obiectivul lor în acest moment este de a ține capitala în afara razei de acțiune a artileriei rusești. Orașul este, în schimb, vulnerabil la atacurile cu rachete. 

Fluviu, râuri, mlaștini

Comandanții ucraineni spun că geografia este de partea lor: orașul e străbătut de fluviul Nipru, care îl taie în două, în zonă se află numeroși afluenți ai acestuia, precum și mlaștini care nu permit desfășurarea pe scară largă a trupelor inamice. Din contră, apărătorii pot fortifica puncte de rezistență ajutate de aceste obstacole naturale. 

Un alt avantaj este că, fiind un oraș industrial, Kievul are numeroase ateliere și fabrici care s-au putut reprofila pentru a produce articolele necesare pentru fortificații - blocuri de beton, saci de nisip și o varietate de bariere antitanc.

Civilii trec, rușii nu

Ucrainenii au desfășurat unități bine organizate și înarmate, care au distrus poduri strategice. De exemplu, mii de civili au fugit din orașul Irpin și au trecut peste râu pe rămășițele unuia dintre aceste poduri. Dar rușii nu i-au putut urma, pentru că pe cealaltă parte era armata ucraineană. „Acestea sunt zone joase atât de mlăștinoase și nu pot trece de ele. Dacă nu ar exista soldați ucraineni, pur și simplu ar arunca un ponton care trece peste râu. Dar noi suntem acolo și vrem să-i distrugem”, spune unul dintre comandanții apărării Kievului.

×