x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kievul îi pregătește lui Putin un coșmar. Rușii își vor rupe dinții în capitala Ucrainei, promite Zelenski

Kievul îi pregătește lui Putin un coșmar. Rușii își vor rupe dinții în capitala Ucrainei, promite Zelenski

de Şerban Mihăilă    |    13 Mar 2022   •   16:18
Kievul îi pregătește lui Putin un coșmar. Rușii își vor rupe dinții în capitala Ucrainei, promite Zelenski
Sursa foto: Agerpres

​​​​​​​Cu trupele invadatoare la porțile orașului și promisiunea-avertisment a președintelui Zelenski, care a spus că Rusia poate cuceri Kievul doar dacă îl „rade de pe fața pământului”, locuitorii capitalei ucrainene și forțele guvernamentale pregătesc o apărare de netrecut.

Într-un discurs video postat pe rețelele de socializare, sâmbătă seară, președintele Volodimir Zelenski a declarat că rușii nu au puterea sau spiritul să cucerească Ucraina.

„Invadatorii ruși nu ne pot cuceri. Nu au o astfel de forță. Nu au un astfel de spirit. Ei recurg doar la violență, doar la teroare. Se bazează numai pe armamentul pe care îl au din belșug”, a afirmat el, citat de AFP.

Într-o altă intervenție televizată, susținută cu doar câteva ore înainte, Zelenski avertiza că Rusia poate cuceri Kievul, doar dacă îl „rade de pe fața pământului”.

El mai preciza că un număr de aproximativ 12.000 de soldați ruși și circa 1.300 de militari ucraineni au fost uciși de la începutul războiului. În același timp, liderul ucrainean sugera că armata lui Putin continuă să se facă de râs, sute de ruși predându-se pe câmpul de luptă.

Asalt iminent

La Kiev, doar drumurile spre sud au rămas deschise, iar orașul pregătește o „apărare neîndurătoare”, a mai susținut președintele, citat de AFP

La rândul lui, primarul Kievului, fostul campion mondial la box Vitali Klitschko, a afirmat că, în aceste zile, capitala își întărește apărarea și face rezerve de alimente și medicamente. Un alt oficial ucrainean de rang înalt descria capitala ca fiind un „oraș sub asediu”.

Ministerul britanic al Apărării estima că forțele rusești se aflau sâmbătă la aproximativ 25 de kilometri de capitală, iar o coloană aflată inițial la nord de oraș s-a dispersat, ceea ce întărește ideea unei încercări de încercuire a Kievului.

Cu toate acestea, rușii întâmpină rezistență din partea armatei ucrainene, atât la est, cât și la vest de capitală, susțineau, duminică, jurnaliștii AFP aflați la fața locului.

Soldați ucraineni, citați de aceeași sursă, sunt de părere că rușii și-au supraestimat resursele, atât în privința numărului de trupe, cât și a echipamentelor de luptă, și le-au subestimat pe cele ale adversarului lor.

„Rușii trebuie să campeze în sate la temperaturi de aproape minus 10 grade Celsius, noaptea. Le lipsesc proviziile și sunt nevoiți să jefuiască oamenii”, le spunea, ieri, un soldat ucrainean, în vârstă de 27 de ani, reporterilor de la AFP.

Spre un război sângeros de gherilă

Analiști militari occidentali, citați de agențiile internaționale de presă, sunt de părere că următorul pas al invaziei trupelor rusești în Ucraina ar putea duce la un război urban, o provocare imensă chiar și pentru armatele superioare din punct de vedere numeric și al dotării militare. Această nouă fază a conflictului ar avea consecințe devastatoare pentru civilii prinși în schimbul de focuri.

Într-un război sângeros de gherilă ar putea fi angrenat și Kievul, cel mai important și cel mai populat oraș din Ucraina.

„Încă îi vedeți pe ruși reținuți în comparație cu ceea ce ar putea face!”, susținea recent Michael Kofman, specialist militar pe zona Rusiei la „Centrul de Evaluării Navale” din SUA, citat de AFP.

„Sunt însă destul de îngrijorat că totul s-ar putea transforma într-o versiune mai mică sau mai puțin intensă a scenariului de la Groznîi", avertiza el, referindu-se la ofensiva Rusiei asupra capitalei Ceceniei controlate de separatiști, în anii ’90.

„Mă îndoiesc că vor încerca să niveleze orașele așa cum au făcut-o în Cecenia, dar, cu toate acestea, cred că vor exista distrugeri masive, dacă vor încerca un asalt urban”, mai afirma Kofman.

Operațiunile terestre în orașele ostile sunt extrem de dificil de derulat, remarca și Lance Davies, expert în apărare la „Academia Militară Regală Sandhurst” din Marea Britanie, citat tot de AFP. „Operațiunile urbane sunt cel mai mare coșmar pentru forțele militare, comandanți și lideri politici”, adăuga el.

„Probabilitatea rușilor de a se împotmoli în lupte sângeroase, purtate din casă în casă, este aproape garantată. Mai mult, un asalt asupra Kievului ar necesita un angajament uriaș în resurse și personal, dar, mai ales, ar plasa forțele rusești în contact strâns, față în față, atât cu populația civilă, protejată legal, cât și cu infrastructura critică”, mai afirma Davies.

 

Invadatorii ruși nu ne pot cuceri. Nu au o astfel de forță. Nu au un astfel de spirit. Ei recurg doar la violență, doar la teroare. Se bazează numai pe armamentul pe care îl au din belșug!

Volodimir Zelenski

 

 

 

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski