x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kievul recunoaşte: Rusia a cerut Ucrainei să suspende Acordul de asociere cu UE!

Kievul recunoaşte: Rusia a cerut Ucrainei să suspende Acordul de asociere cu UE!

26 Noi 2013   •   18:20
Kievul recunoaşte: Rusia a cerut Ucrainei să suspende Acordul de asociere cu UE!

Rusia se află la originea deciziei Ucrainei de a suspenda negocierile pentru semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a confirmat marţi premierul ucrainean, Mikola Azarov, relatează AFP.

Nu s-a convenit nimic în privinţa compensaţiilor
Şeful Guvernului de la Kiev a afirmat că nu s-a convenit nimic cu Moscova privind compensaţiile pentru această decizie şi că nu există un acord precis privind revizuirea preţului gazelor ruse pentru Ucraina. “Începem negocieri la începutul lui decembrie cu Rusia privind restabilirea relaţiilor comerciale şi economice normale”, a menţionat Azarov.

“UE n-a dat nimic, doar declaraţii”
La rândul său, UE nu a oferit Ucrainei sprijinul necesar în situaţia economică dificilă în care se află, a menţionat premierul ucrainean. “Uniunea Europeană nu a furnizat niciun ajutor, în afară de declaraţii”, a adăugat el.
El a acuzat Fondul Monetar Internaţional (FMI) că a înăsprit condiţiile pentru acordarea unui împrumut. “FMI fie nu înţelege situaţia economică din Ucraina, fie prezintă în mod conştient condiţii inacceptabile”, a declarat el. “Dacă nu ne-am fi soluţionat diferendul cu Rusia, ne-am fi confruntat cu o catastrofă economică”, a spus Mikola Azarov.

“Dorim să discutăm în trei”

“Ucraina nu este un câmp de luptă între Rusia şi UE”, a mai spus premierul ucrainean. El a anunţat că preşedintele Viktor Ianukovici va purta, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, consultări privind posibilitatea încheierii ulterioare a Acordului de asociere cu UE. “Dorim să discutăm problemele în trei” cu Rusia şi UE, a precizat el.
Acordul de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, ce urma să fie semnat la summitul din 28 şi 29 noiembrie de la Vilnius, a făcut în ultimele săptămâni obiectul unei intense lupte de influenţă între Rusia şi UE. Moscova a fost acuzată de mai multe ţări occidentale că exercită presiuni asupra Ucrainei pentru ca fosta republică sovietică să renunţe la apropierea de UE, acuzaţii respinse însă de Rusia.
La rândul ei, Rusia apreciază criticile UE privind alegerea făcută de Ucraina ca generatoare de “perplexitate şi decepţie”.
“Declaraţiile făcute în ultimele zile de liderii şi de oamenii politici europeni din UE suscită la noi perplexitate şi decepţie”, a declarat Ministerul rus de Externe, adăugând că ele sunt destinate să arunce vina în cârca Rusiei.


×
Subiecte în articol: ucraina uniunea europeana