x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Kim cel gras”, batjocorit în China

„Kim cel gras”, batjocorit în China

14 Ian 2016   •   17:17
„Kim cel gras”, batjocorit în China
Sursa foto: KCNA / HANDOUT/EPA

Reţelele de socializare chineze s-au umplut de critici şi ironii la adresa liderului nord-coreean Kim Jong-un după ce Phenianul a anunţat că a testat o bombă cu hidrogen. Astfel de critici erau, de regulă, cenzurate de stat.

„Ce mai vrea Kim cel gras acum?” sau „Vecinul nostru e un nebun. Un nebun înarmat”, sunt doar câteva din comen-tariile însoţite de caricaturi sau fotografii modificate care circulă intens pe Sina Weibo, varianta chinezească a reţelei de socializare Twitter. Fără să mai fie cenzurate de autorită-ţile chineze, astfel de mesaje au fost redistribuite de mii de internauţi, beneficiind de un număr covârşitor de aprecieri. Lipsa cenzurii în cazul mesa-jelor critice la adresa liderului nord-coreean a atras atenţia specialiştilor în relaţiile dintre cele două ţări, care consideră că libertatea de a critica oferită cetăţenilor este un mesaj subtil către Phenian.

Ironizarea Coreei de Nord, sport național în trecut
Anul trecut, în octombrie, Liu Yunshan, liderul aparatului de propagandă chinez, făcuse un apel la cetăţeni să înceteze cu ironiile online la adresa lui Kim Jong-un, care deveniseră un fel de sport naţional. Imediat după apel, toate referirile jignitoare la adresa liderului de la Phenian au fost şterse de pe reţelele de socializare de către cenzori.



„Kim cel gras al treilea” era, până anul trecut, cea mai populară poreclă în online-ul chinez pentru liderul nord-coreean. Toate aces-te referiri au fost şterse, anul trecut. Acum s-a dat iar liber la batjocură.

Guvernul Chinei, criticat
Cenzorii au lăsat să apară pe reţelele de socializare chiar şi critici la adresa guvernului chinez: „Cât va mai continua Regatul Cerului (China - n.r.) să-l protejeze pe acest bandit”, sună o astfel de critică, rămasă necenzurată. Un alt mesaj îl asemuie pe Kim Jong-un cu un virus care poate dăuna Chinei. Testul nuclear realizat de Coreea de Nord a avut loc în apro-piere de graniţa cu China.




×