x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim și cadoul nesperat de la Trump

Kim și cadoul nesperat de la Trump

05 Mar 2019   •   08:42
Kim și cadoul nesperat de la Trump

Departamentul american al Apărării va înlocui exerciţiile militare de amploare „Key Resolve” şi „Foal Eagle”, desfăşurate primăvara împreună cu aliații sud-coreeni, cu unele mai mici, axate pe misiuni specifice, a anunțat „NBC News”.

Decizia a fost luată după întâlnirea la vârf de la Hanoi, dintre preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un. Șeful Casei Albe a afirmat că exerciţiile „Key Resolve” şi „Foal Eagle” sunt „foarte scumpe”. Noua hotărâre surprinzătoare a liderului american a fost primită cu un val de critici, atât în SUA, cât și în Asia. „De ce să mai negociezi cu Statele Unite, când acestea fac concesii gratuit?”, a scris pe Twitter Abraham Denmark, fost oficial la Pentagon în timpul administraţiei Obama. De altfel, mai mulți analiști militari și experți în strategie pe probleme ce țin de Peninsula Coreeană consideră decizia drept un cadou primit de regimul de la Phenian, în condițiile în care Coreea de Nord cere de multă vreme încheierea acestor exerciţii. „Key Resolve” este foarte important, potrivit experţilor, deoarece simulează un nou război între cele două state din Peninsula Coreea şi ajută la pregătirea următoarelor generaţii de soldaţi sud-coreeni. Summitul de la Hanoi s-a întrerupt brusc, din cauza faptului că Donald Trump și Kim Jong-un nu au ajuns la niciun acord privind denuclearizarea Coreei de Nord şi nici asupra eliminării sancţiunilor impuse Phenianului.

În capitala Vietnamului, președintele Donald Trump nu a reușit să obțină din partea Phenianului un program clar, cu termene-limită, pentru denuclearizare.

 

 

Din rațiuni financiare, Trump pare să-i fi făcut din nou pe plac lui Kim

×