x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kitsch: Război nuclear între Clinton și Trump

Kitsch: Război nuclear între Clinton și Trump

de Şerban Mihăilă    |    11 Oct 2016   •   11:10
Kitsch: Război nuclear între Clinton și Trump
Sursa foto: Julio Cortez/AP

După ce remarcile sexiste și vulgare făcute de Donald Trump, în 2005, au acaparat total scena politică americană înaintea celei de-a doua confruntări electorale pentru Casa Albă, Hillary Clinton și miliardarul american au oferit, duminică seară, schimbul nuclear de replici așteptat de o lume întreagă. Rafalele de injurii s-au transformat însă rapid într-un spectacol kitschos, în care Trump și-a amenințat adversara cu închisoarea.

Femeile, insinuările despre perversiuni sexuale și interpretările date „obscenității” au demarat în trombă penultima confruntare televizată între candidații la președinția Statelor Unite. Cei doi au depășit așteptările celor care-și doreau spectacol, transformând o întâlnire despre strategii globale într-o păruială de colțul străzii. După câteva eschive de început, Trump a atacat abrupt subiectul care îi periclitează șansele la Casa Albă.

„Nimeni nu respectă femeile mai mult ca mine”, a spus solemn candidatul republican, referindu-se la înregistrarea audio apărută de nicăieri în weekend, în care descrie într-un limbaj vulgar cum obișnuiește să abordeze femeile de care se simte atras sexual.

„Cred că este clar pentru toți că înregistrarea relevă cu exactitate cine este cu adevărat” Donald Trump, a replicat acid Hilarry Clinton. A fost momentul în care cei doi s-au lansat într-o confruntare frontală, fără menajamente. După ce a caracterizat înregistrarea drept „o discuție de vestiar”, de care îi este rușine, miliardarul american a izbucnit, lansându-se într-o tiradă fără precedent la adresa moralității familiei Clinton.

În esență, el l-a acuzat de viol pe fostul președinte american, Bill Clinton, iar pe soția acestuia, actuala sa rivală, a învinovățit-o că a reprezentat în instanță un violator, în anii ’70, în calitate de apărător din oficiu.

„Nu a mai existat nimeni în istoria politicii acestei națiuni care să fi fost atât de abuziv cu femeile (…) Dacă vă uitați la istoria recentă a acestei țări și priviți la Bill Clinton, el a atacat femeile și s-a purtat oribil cu acele femei. Hillary le-a atacat pe acele femei, la rândul ei”, a tunat Trump. „L-am văzut insultând femei, evaluându-le în funcție de înfățișarea acestora, bătându-și joc de ele atât la televizor, cât și pe Twitter”, a ripostat Hillary Clinton.

Hillary, trimisă direct la închisoare

Nervii lui Trump au scăpat însă de sub control, atunci când dezbaterea a atins subiectul e-mailurilor private folosite de Hillary Clinton pe vremea în care era secretar de Stat. „Tot ce a spus până acum este absolut neadevărat, dar nu mă miră nimic. Este fantastic că o persoană cu temperamentul lui Donald Trump nu gestionează legile din țara noastră”, declara Hillary Clinton, în momentul în care a fost întreruptă brusc de candidatul republican: „Este fantastic pentru că altfel ai intra în închisoare!” Donald Trump a spus apoi că, dacă va câștiga, va numi un procuror special pentru a ancheta scandalul e-mailurilor, iar Hillary Clinton va ajunge la pușcărie. „A fost cel mai jalnic schimb de replici în 56 de ani de dezbateri prezidențiale televizate – un spectacol care, cel mai probabil, va arunca o umbră asupra politicii americane în anii care urmează”, a concluzionat BBC, la sfârșitul confruntării.

Nu mai există nici un dubiu: un candidat la președinție tocmai a promis că-și bagă rivalul la închisoare. Restul, nici nu mai contează” – Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru Economie

Conform unui sondaj al CNN, 57% dintre votanți spun că Hillary a câștigat dezbaterea, comparativ cu 34%, în favoarea lui Trump.

×