x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kohl, Gorbaciov şi Bush, despre Zidul Berlinului

Kohl, Gorbaciov şi Bush, despre Zidul Berlinului

de Sînziana Stancu    |    02 Noi 2009   •   00:00
Kohl, Gorbaciov şi Bush, despre Zidul Berlinului
Sursa foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

Trei foşti lideri din vremea războiului rece au primit o invitaţie inedită din partea cancelarului german, Angela Merkel, la o masă rotundă la Berlin, pentru a-şi împărtăşi amintirile despre prăbuşirea Zidului Berlinului.



Fostul cancelar german Helmuth Kohl, din perioada 1982-1998, fostul preşedinte american George Bush (1989-1993) şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov (1985-1991) şi-au exprimat reconoştinţa faţă de germanii de rând, a căror revoluţie paşnică a dus la căderea Zidului Berlinului în noiembrie 1989. La masa rotundă a întâlnirii în trei, după 20 de ani, ce a avut loc la Friedrichstadtpalast, în locul unui cabaret istoric, pe fundalul unei cortine argintii, ei au vorbit şi despre excelentele lor relaţii din acea perioadă, şi din cea care a urmat. "Mihail Gorbaciov şi George Bush au fost cei mai importanţi parteneri ai Germaniei", a afirmat Kohl, care a venit la întâlnire într-un scaun cu rotile, pe care îl foloseşte de când şi-a fracturat şoldul, în februarie anul trecut, şi care vorbeşte cu dificultate din cauza unei pareze parţiale, ce i-a cuprins jumătatea de jos a feţei în urma unui infarct, scrie Sydney Morning Herald. "Nici una dintre relaţiile mele  nu s-a ridicat la înălţimea celei pe care o am cu aceşti doi domni", a adăugat fostul cancelar german, în vârstă de 79 de ani. "Dacă eşti trist, e de ajuns să îi dai un telefon lui George Bush şi te asigur că te va înveseli", a continuat "cancelarul Reunificării", spre deliciul unei audienţe de peste 1.800 de persoane, în frunte cu Angela Merkel, cancelarul proaspăt reales. În rândul oaspeţilor de onoare s-au mai aflat foştii premieri ungar, Miklos Nemeth, şi polonez, Tadeus Mazowiecki şi alţi demnitari.

ADEVĂR DECLASIFICAT

"Fără îndoială, evenimentele din '89 nu s-au pus în mişcare la Bonn, la Washington sau la Moscova, ci în mintea şi inima oamenilor lipsiţi atât timp de drepturile lor lăsate de Dumnezeu. Zidul nu a putut să vă distrugă visul, visul vostru, visul unei singure Germanii, a unei Germanii libere şi mândre", a venit rândul lui Bush să vorbească despre marele eveniment care a schimbat soarta Europei. Fostul preşedinte american, în vârstă de 85 de ani, care se mişcă cu greutate tot din cauza unei operaţii de şold, ca şi Kohl, pe care a avut-o în 2007, l-a salutat pe fostul cancelar german ca pe "un adevărat mare om de stat al secolului XX", comparându-l cu "o stâncă solidă".

Când a venit şi rândul lui Gorbaciov să îşi amintească despre evenimentele din '89, fostul lider sovietic, de 78 de ani, a remarcat în primul rând absenţa a doi lideri, fostul premier britanic Margaret Thatcher, sau "Doamna de Fier", bolnavă de Alzheimer, şi  fostul preşedinte Francois Mitterrand, mort în 1996, care nu agreau ideea unificării Germaniei, potrivit unor documente secrete declasificate recent. "Thatcher, Mitterrand şi cu mine (Gorbaciov, n.r) eram de părere că trebuie să existe două Germanii (...) Îmi pare rău, Helmuth, că relaţiile noastre nu au fost bune de la început", a recunoscut Gorbaciov, cerându-şi scuze faţă de Kohl.

"Festivalul Libertăţii" va fi organizat în data de 9 noiembrie, la Berlin, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la căderea Zidului. Festivităţile vor include, între altele, şi prăbuşirea simbolică a unui zid făcut din piese de domino. La aniversare vor veni şi fostul premier polonez anticomunist, Lech Walesa, premierul britanic, Gordon Brown, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, cel francez, Nicolas Sarkozy, în timp ce preşedintele american, Barack Obama, va fi reprezentat de secretarul de stat Hillary Clinton.

×
Subiecte în articol: externe