La 24 septembrie, un grup de 80 de bărbați înarmați a atacat poliția kosovară în satul Banjska, în apropiere de granița cu Serbia, provocând moartea unui ofițer de poliție și a trei bărbați înarmați.
În cadrul unei conferințe de presă, Kurti a declarat că Milan Radoicic, un politician sârb din Kosovo care a recunoscut că a luat parte la schimbul de focuri din septembrie, plănuia alte atacuri.
„El continuă acum pregătirile pentru alte atacuri în țara noastră... are întâlniri regulate cu oficiali de rang înalt ai serviciului secret sârb, BIA”.
Petar Petkovic, șeful biroului guvernamental al Serbiei pentru Kosovo, a declarat că afirmația lui Kurti este falsă.
„Este o minciună absolută că Belgradul pregătește un atac”, a declarat el.
Procuratura din Kosovo a emis mandate de arestare pentru Radoicic și alte 30 de persoane despre care se crede că se ascund în Serbia, care a negat acuzațiile anterioare ale Kosovo că ar fi oferit sprijin financiar și practic lui Radoicic și grupului său.
Kosovo, care are o majoritate de etnie albaneză, și-a declarat independența față de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă și o intervenție NATO în 1999.
Aproximativ 5% din populație este formată din etnici sârbi, dintre care jumătate trăiesc în nordul țării și refuză să recunoască independența Kosovo și consideră Belgradul drept capitala lor. Aceștia au avut deseori conflicte cu poliția kosovară și cu forțele internaționale de menținere a păcii.
NATO a trimis 1.000 de soldați suplimentari în regiune, ceea ce face ca prezența sa în zonă să ajungă la 4.500 de forțe de menținere a păcii din 27 de țări.
(sursa: Mediafax)