x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Paranoia bântuie pe holurile Kremlinului. Rușii de rând, victime ale aparatului represiv instituit de Putin

Paranoia bântuie pe holurile Kremlinului. Rușii de rând, victime ale aparatului represiv instituit de Putin

de Şerban Mihăilă    |    14 Noi 2023   •   07:00
 Paranoia bântuie pe holurile Kremlinului. Rușii de rând, victime ale aparatului represiv instituit de Putin

Pe măsură ce președintele Vladimir Putin încearcă să zdrobească până și cea mai inofensivă opoziție față de războiul său din Ucraina, Kremlinul introduce în Rusia noi niveluri de represiune. După ce a anihilat liderii Opoziției, activiștii pentru drepturile omului și presa independentă, regimul de la Moscova a trecut la reprimarea masivă a rușilor de rând, care îndrăznesc să conteste conflictul militar derulat în țara vecină. 

În luna octombrie, într-un oraș din sudul Siberiei, forțele de securitate au reținut un bărbat pentru că a citit poezii împotriva războiului, la un eveniment literar. În aceeași perioadă, autoritățile din Novosibirsk au amendat o femeie cu 15.000 de ruble, deoarece a rupt un afiș care îi glorifica pe soldații ruși aflați pe frontul din Ucraina.

În Sankt Petersburg, un bărbat a fost reținut pentru scurt timp, în septembrie, pentru că a ținut un afiș pe care scria: „Dorința de pace nu este o crimă! Eu sunt împotriva războiului!”.

Cazurile, toate documentate de OVD-Info - un grup pentru drepturile omului care monitorizează arestările efectuate de poliție și îi ajută pe protestatari să-și găsească avocați -, dezvăluie noi niveluri de represiune în Rusia, într-un moment în care Putin vrea să distrugă orice urmă de opoziție față de invazia sa din Ucraina.

Politicieni marcanți ai Opoziției, activiști pentru drepturile omului și jurnaliști au fost încarcerați pentru perioade lungi, sancționați cu amenzi uriașe sau forțați să părăsească țara.

Cea mai mare parte a represiunii disidenței este însă îndreptată împotriva rușilor de rând, care constituie majoritatea celor peste 20.000 de persoane reținute în mod arbitrar de la începerea războiului, declanșat în februarie 2022, susțin militanți pentru drepturile omului, ruși și străini, precum și raportorul special al Națiunilor Unite pentru Rusia.

Reținut pentru că vrea pace

Artyom Belsky a ținut o pancartă împotriva războiului din Ucraina, în fața Catedralei Kazan din Sankt Petersburg, timp de aproximativ 30 de minute. Mai mulți trecători s-au oprit să îi strângă mâna sau să îl îmbrățișeze.

Apoi, a sosit poliția, care l-a reținut și l-a acuzat de o infracțiune administrativă, mai exact pentru discreditarea armatei ruse. Forțele de ordine i-au reproșat că „a cerut public obstrucționarea acțiunii militare” din Ucraina și l-au avertizat că va fi închis, dacă va repeta gestul său, a mărturisit Belsky într-un interviu.

În luna august, poliția îl reținuse pentru scurt timp pe Belsky, după ce acesta desfășurase în aceeași locație un afiș pe care scria: „Rusia s-a săturat de corupție, represiune și propagandă! Nu mai tăceți în privința asta!”.

La momentul respectiv, el fusese amendat cu 4.000 de ruble, aproximativ 44 de dolari, pentru încălcarea restricțiilor COVID-19. Rusia interzice în continuare protestele, sub pretextul că adunările în masă reprezintă un pericol pentru sănătate.

„În Rusia, oamenii sunt închiși pentru că, pur și simplu, vor pace”, a spus Belsky, specialist în restaurare decorativă, în vârstă de 34 de ani. „Nu cred că este o crimă să vrei pace!”, a adăugat el. Avertismentul poliției l-a speriat pe Belsky, determinându-l să nu mai organizeze alte proteste.

Pedepsită, după ce a rupt un afiș

La 30 octombrie, un tribunal din Novosibirsk a găsit-o pe Irina Bocharova vinovată de discreditarea armatei ruse. Potrivit OVD-Info, femeia a rupt și a aruncat un afiș în care erau omagiați „eroii” unei unități militare locale desfășurate în Ucraina. 

Ea a primit o sancțiune administrativă, conform instanței, care nu a oferit mai multe detalii în privința dosarului său. Bocharova a rupt posterul, deoarece „nu a vrut să vadă copilul ei această propagandă”, a mai precizat OVD-Info. 

La scurt timp după adoptarea legii împotriva discreditării armatei ruse, în martie 2022, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat reporterilor că legislația a fost un răspuns la „războiul informațional care a fost declanșat împotriva țării noastre”. „A fost necesară adoptarea unei legi de o severitate adecvată”, a mai spus el.

Activiștii pentru drepturile civile susțin însă că legislația este foarte largă și este utilizată după bunul plac al autorităților, pentru a pedepsi o serie de presupuse încălcări.

Amendă pentru poezie

Luna trecută, Artyom Saharov și câțiva cunoscuți ai tânărului au organizat o seară de poezie pe tema păcii, în fața unui monument dedicat poetului și dramaturgului rus Aleksandr Pușkin, în orașul siberian Barnaul.

Saharov, în vârstă de 18 ani, a precizat că a depus o cerere pentru organizarea unui eveniment cultural la începutul lunii octombrie. „Cu toate acestea, deoarece la sfârșitul evenimentului am rostit cuvintele «pace în lume», mi s-a atribuit organizarea unui miting și nu a unei seri artistice”, a mărturisit el, răspunzând la întrebări prin intermediul VKontakte, un site rusesc de socializare similar cu Facebook.

El a fost reținut peste noapte și amendat cu 75.000 de ruble pentru organizarea unui eveniment public neautorizat. În martie, Saharov primise o altă amendă, de 20.000 de ruble, pentru organizarea unui eveniment în memoria celor uciși în Ucraina.

„Activiștii antirăzboi și de Opoziție se confruntă cu o presiune fără precedent!”, a afirmat Saharov, student la științe politice. „Amenzi, arestări și amenințări cu închisoarea! Este, cu siguranță, o formă de intimidare și represiune!”, a adăugat el.

„Un regim lovit de paranoia”

De cealaltă parte, Kremlinul respinge toate acuzațiile potrivit cărora Rusia reprimă disidența. Dmitri Peskov a afirmat că autoritățile iau măsuri drastice doar împotriva a ceea ce consideră a fi „încercări străine de a submina stabilitatea țării”.

Apărătorii drepturilor omului și analiștii care urmăresc politica internă a Rusiei susțin însă că represiunea, chiar și pentru cele mai mici delicte, reflectă paranoia și vulnerabilitatea regimului Putin. Liderul de la Kremlin consideră că orice disidență îi amenință conducerea, spun ei.

„Îi este frică!”, afirmă Oleg Orlov, unul dintre liderii „Centrului Memorial pentru Drepturile Omului”, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, pe care autoritățile ruse l-au închis. „Altfel, de ce să elimine libertatea de exprimare, de ce să elimine libertatea de întrunire?”, se întreabă Orlov.

În decembrie 2021, o instanță rusă a dizolvat Centrul Memorial, fondat sub conducerea fostului președinte al URSS Mihail Gorbaciov, pentru a face lumină asupra abuzurilor din epoca sovietică. Procurorii susțin că acest centru a omis să indice, atât pe materialele sale tipărite, cât și pe site-ul web, statutul său de „agent străin”. 

De asemenea, procurorii au acuzat centrul de denaturarea „adevărului istoric” și de „crearea unei imagini false a URSS, ca stat terorist”, a relatat, la vremea respectivă, agenția de știri a tribunalelor de stat Rapsi.

Luna trecută, un tribunal din Moscova i-a solicitat lui Orlov, care a condamnat public războiul din Ucraina, să plătească o amendă de 150.000 de ruble, echivalentul a aproximativ 1.600 de dolari, pentru „discreditarea repetată a forțelor armate ale Rusiei”.

Potrivit lui Orlov, procurorul a cerut ca instanța să dispună ca apărătorul drepturilor omului, în vârstă de 70 de ani, să fie supus unei evaluări psihiatrice, deoarece are „un simț al dreptății anormal de ridicat și o lipsă de instinct de conservare”. Instanța nu a inclus această cerere în verdictul său.

De atunci, procurorul a făcut apel la hotărârea instanței, pe care a considerat-o prea blândă. El a cerut, în schimb, ca Orlov să fie închis pentru trei ani. Audierile în privința apelului sunt în curs de derulare.

Suprimare în spirală a libertății de exprimare

Aproape săptămânal, legislativul rus a introdus noi legi sau le-a modificat pe cele vechi pentru a suprima și mai mult opiniile care contravin propagandei oficiale a regimului de la Kremlin.

Noile legi, aprobate de Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a Parlamentului, în octombrie, includ incriminarea declarațiilor făcute împotriva ofițerilor Gărzii Naționale Ruse care luptă în Ucraina și extinderea legislației privind extremismul. 

Parlamentarii au propus să interzică grupurilor considerate „indezirabile” să figureze în calitate de fondatori ai organizațiilor neguvernamentale. Unii legislatori regionali cer ca și cetățenii ruși care trăiesc în străinătate și discreditează armata rusă să fie amendați de la distanță, susține OVD-Info.

Nikolai Petrov, membru consultant în cadrul programului pentru Rusia și Eurasia al grupului britanic de reflecție „Chatham House”, a remarcat, recent, că represiunea din Rusia pare să fie în spirală.

„A fost inițial concepută de Kremlin, dar se dezvoltă după propriile reguli! Acum, nu mai este nevoie ca Kremlinul să o oprească”, afirmă el. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹


 

×
Subiecte în articol: Kremlin ruși victime Putin