x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kremlinul a dat chix geopolitic în Republica Moldova

Kremlinul a dat chix geopolitic în Republica Moldova

13 Ian 2011   •   21:40

 Kremlinul a mizat pe o coaliţie între Partidul Comuniştilor (PCRM) şi Partidul Democrat (PDM) în Republica Moldova, dar a suferit un fiasco geopolitic în această republică din fosta URSS, comentează ziarul rusesc Moskovskii Komsomoleţ, citat de Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

"Kremlinul a mizat pe o coaliţie între PCRM şi PDM în Republica Moldova. La Chişinău a venit şeful administraţiei prezidenţiale din Rusia, Serghei Narîşkin, care s-a întâlnit cu (liderul PCRM) Vladimir Voronin şi (liderul PDM) Marian Lupu şi intenţionat l-a ignorat pe Vladimir Filat (liderul Partidului Liberal Democrat, PLDM). Totuşi, Kremlinul a suferit un fiasco geopolitic în această republică din fosta URSSg, scrie Moskovskii Komsomoleţ, citat de Mediafax

Potrivit publicaţiei din Rusia, pentru a forma o alianţă PCRM-PDM, Fondul Priznanie, care a cheltuit resurse imense, a lucrat deschis.

Нoi am anticipat la sfârşitul anului 2010 că Moscova va fi trădată de PDM. Nu suntem prea fericiţi că am ghicit, mai ales că de promovarea politicii ruseşti în ţările CSI se ocupă oameni prost informaţi. Nu aş vrea să cred că în luarea deciziei de a miza pe Lupu au avut un rol important «farmecul discret al oligarhiei moldoveneşti» în persoana finanţatorului PDM, actualul prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, şi influenţa lui asupra celor care au avut misiunea de a fi «ochii şi urechile» Moscovei", mai scrie publicaţia.

Autorul articolului admite că a fost clar de la început că Lupu nu este un partener de încredere pentru Moscova. "El depinde mult de Europa, care nu vrea să admită ca Republica Moldova să revină sub influenţa Rusiei. Reconstituirea (Alianţei pentru Integrare Europeană) AIE 2 şi Filat în calitate de premier - pe asta mizează Europa. Acum depinde cât timp îi va trebui lui Filat ca să-l «mănânce» pe Lupu, cu tot cu partidul lui, şi să devină stăpân al Moldovei", conchide Moskovskii Komsomoleţ.

×