x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kremlinul reacționează în scandalul publicării unor documente clasificate americane

Kremlinul reacționează în scandalul publicării unor documente clasificate americane

de Redacția Jurnalul    |    10 Apr 2023   •   22:15
Kremlinul reacționează în scandalul publicării unor documente clasificate americane
Sursa foto: Hepta

Kremlinul reacționează în scandalul publicării unor ducumente clasificate americane referitoare la războiul din Ucraina, scrie Reuters.

''Nu pot comenta pe acest subiect în vreun fel. Știm că există o tendinţă de a învinovăţi întotdeauna Rusia pentru orice. Aceasta este, în general, o boală'', a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, întrebat despre posibila implicare a Rusiei în aceste dezvăluiri. 

Totodată, Peskov a mai spus că este greu de crezut că Franța va juca rol de mediator în Ucraina deoarece sprijină una dintre părțile în conflict. 

De asemenea, oficialul rus spune că Beijingul are dreptul de a desfășura exerciții militare îm strâmtoarea Taiwanului, ca răspuns la provocări, după ce preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a revenit dintr-o scurtă în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA.

Informațiile au apărut în cotidianul The New York Times și se referă la rapoarte ale serviciilor de informații ale Statelor Unite cu privire la războiul din Ucraina, dar și despre China, Africa și Orientul Mijlociu. Unele documente privesc spionarea de către serviciile secrete americane ale administrației președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar și ale unor înalți oficiali din statele NATO.

Anumiți experți sunt de părere că în spatele dezvăuirilor s-ar afla un cetățean american sau dintr-un stat aliat, dar poate fi vorba și despre persoane pro-ruse. Astfel că un fost ofițer CIA spune că este posibil ca Moscova să se fi aflat în spatele acestei scurgeri de informații pentru a provoca tensiuni între SUA și aliați. 
 

 

 

×
Subiecte în articol: documente clasificate Rusia sua