x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La cerere - Bebelus dupa portret-robot

La cerere - Bebelus dupa portret-robot

de Delia Zahareanu    |    18 Ian 2007   •   00:00

O femeie britanica va fi fertilizata in SUA cu un ovul ce contine datele genetice ale unui bebelus "fabricat" la comanda.

Pentru prima oara in Marea Britanie, o femeie va fi fertilizata cu un ovul care contine datele genetice ale unui bebelus "fabricat" la comanda. Iar asta inseamna ca toate caracteristicile principale ale acestui copil au fost alese cu grija, selectate pentru a crea un copil asa cum a fost el dorit de parintii sai, relateaza in pagina sa electronica ziarul britanic Daily Mail.

Viitoarea mama britanica, impreuna cu sotul sau, va pleca in curand in SUA pentru a se interna la o clinica de fertilizare din Texas care propune acest tratament. "Speram sa incepem tratamentul pe prima noastra mama din Marea Britanie in cateva saptamani si sa transferam primul nostru embrion intr-o mama britanica in urmatoarele doua sau trei luni", a anuntat Jennalee Ryan, directoarea clinicii texane de fertilizari artificiale.

SELECTIE. Parintii au ales ovulul si sperma donatorilor dupa ce au cercetat cu mare atentie "dosarele" in care se gaseau detalii exhaustive despre rasa, educatia, trasaturile fizice si personalitatea celor care au donat "materialele prime" pentru conceperea unui bebelus "de designer".

Viitorii parinti au putut sa vada cum aratau donatorii atat in momentul in care au donat sperma si ovulele (toti avand in jur de 20 de ani), cat si in poze din copilarie, scrie Daily Mail. Clinica de fertilizare in vitro, Abraham Centre of Life, din Texas nu este la prima fertilizare de acest gen. Anul trecut, primele doua proceduri de acest fel au fost efectuate pe doua femei, ambele fiind gravide in luna a 5-a. "Cine si-ar dori copii urati sau prosti?" este felul prin care Jennalee Ryan justifica existenta clinicii sale.

Administratia federala pentru Siguranta Alimentelor si A Medicamentelor a declansat insa o ancheta asupra functionarii clinicii, informeaza Associated Press, citat de The Boston Globe. Oficialii federali insa nu au precizat daca urmaresc nereguli de functionare sau pur si simplu verifica felul in care se desfasoara activitatea in clinica.
Contestatarii
"In mod clar, exista o dezbatere etica majora aici. In Marea Britanie avem standarde de reglementari foarte precise, dar in SUA ele nu exista deloc", a declarat purtatoarea de cuvant a Autoritatii pentru Fertilizare Umana si Embriologie din Regatul Unit. "Nu putem opri oamenii sa faca asta, dar ii sfatuim sa se gandeasca foarte bine", a mai adaugat oficialul britanic, avertizand asupra potentialului de rasism si eugenie pe care il poate da aceasta practica.
×
Subiecte în articol: externe