x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La Istanbul şi Ankara, manifestanţii continuă să sfideze Guvernul. Premierul acuză opoziţia

La Istanbul şi Ankara, manifestanţii continuă să sfideze Guvernul. Premierul acuză opoziţia

de Istvan Deak    |    02 Iun 2013   •   18:48
La Istanbul şi Ankara, manifestanţii continuă să sfideze Guvernul. Premierul acuză opoziţia
Sursa foto: SEDAT SUNA/EPA/Intact Images

În cea de-a treia zi de proteste, manifestanţii turci continuă să menţină presiunea pe Guvernul lui Recep Tayyip Erdogan, ocupând Piaţa Taksim din Istanbul, în timp ce în capitala Ankara se înregistrează noi incidente.
Mii de persoane au invadat emblematica piaţă din centrul metropolei turce, în absenţa forţelor de poliţie, de această dată, după două zile de incidente violente care s-au soldat cu câteva mii de răniţi şi au provocat arestarea a circa 1.000 de manifestanţi în mai multe oraşe ale Turciei.
Vârful de lance al celei mai importante mişcări de contestare populară a Guvernului islamo-conservator turc, de la venirea sa la putere în 2002, militanţii societăţii civile turce au cedat locul stângii şi extremei-stângi, care şi-au sărbătorit victoria, după retragerea forţelor de ordine, sâmbătă.
Acoperită de bannere predominant roşii ale Partidului Comunist şi Socialist sau ale cauzei kurde, Piaţa Taksim a rezonat timp de mai multe ore sub sloganuri precum:”Să demisioneze Guvernul!” şi “Istanbulul este al nostru!”.

Baricade
De teamă că forţele de ordine vor reveni, manifestanţii au ridicat baricade pe majoritatea străzilor învecinate, păzite de manifestanţi decişi să se confrunte în continuare cu autorităţile.
“Toţi turcii sunt sub presiune de 10 sau 11 ani”, a declarat pentru AFP Hallit Aral, unul dintre protestatari, care a adăugat:”Astăzi, toată lumea vrea ca premierul să plece”.

Gaze lacrimogene la Ankara
La Istanbul nu a fost semnalat niciun incident în cursul zilei, dar la Ankara forţele de ordine au intervenit în forţă pentru a dispersa manifestanţii, folosind gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a opune rezistenţă celor circa 1.000 de persoane care se îndreptau spre biroul premierului Erdogan.
Ciocnirile între poliţie şi protestatari au fost însă minore prin comparaţie cu cele înregistrate în Istanbul şi Ankara în precedentele două zile.
Prim-ministrul a acuzat, duminică, principalul partid de opoziţie că ar fi incitat la aceste revolte antiguvernamentale şi i-a numit pe demonstranţi 'jefuitori'. El a susţinut că Partidul Republican al Poporului - creat în 1924 de fondatorul Turciei moderne, ca stat secular, Mustafa Kemal Ataturk - ar fi la baza disputei, considerate de el ca fiind ideologică.

Premierul nu se lasă
Într-o intervenţie televizată, Erdogan a asigurat că va acţiona în continuare în favoarea proiectului de modificare a Pieţei Taksim din Istanbul, proiect care a provocat demonstraţiile de stradă.
Mişcarea de protest a început vineri dimineaţa, după intervenţia în forţă a poliţiei pentru a îndepărta câteva sute de activişti care ocupau de trei zile Parcul Gezi, din Piaţa Taksim, pentru a împiedica tăierea a 600 de copaci ca parte a unui proiect de dezvoltare urbană foarte contestat, care include construirea în zonă a unei moschei.

×
Subiecte în articol: demonstratii turcia