x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La Londra s-a decis soarta Libiei post-Gaddafi

La Londra s-a decis soarta Libiei post-Gaddafi

de Anca Aldea    |    29 Mar 2011   •   21:11
La Londra s-a decis soarta Libiei post-Gaddafi
Sursa foto: /reuters

Miniştrii de Externe, care au participat marţi la conferinţa de la Londra consacrată viitorului Libiei după Gaddafi, au fost de acord în unanimitate că liderul libian "trebuie să părăsească ţara”. Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a declarat că "nu se poate vorbi în nici un caz despre imunitatea lui Gaddafi”, dacă acesta va alege calea exilului: "Acordarea imunităţii ar încălca statutul de la Roma”, textul fondator al Curţii Penale Internaţionale, a explicat Frattini, citat de AFP.

În cadrul acestei conferinţe s-a convenit şi asupra stabilirii unui "grup de contact” politic, care urmează să se întrunească în Qatar. Într-un anunţ al Ministerului britanic de Externe se arată că acest "grup de contact” va avea trei misiuni distincte: "asigurarea leadership-ului şi a conducerii politice în ansamblu pentru eforturile internaţionale aflate în coordonare cu ONU, Uniunea Africană, Liga Arabă, Organizaţia Conferinţei Islamice (OCI) şi Uniunea Europeană; furnizarea unei platforme pentru coordonarea răspunsului internaţional privind Libia; şi crearea unui spaţiu comun în cadrul comunităţii internaţionale pentru contacte cu părţile libiene”. După reauniunea care va avea loc în Qatar, preşedinţia "grupului de contact” va fi asigurată, pe rând, de "ţările din regiune şi din afara acesteia”, mai scrie AFP, citând un comunicat dat publicităţii după reuniunea de la Londra. Potrivit aceluiaşi text, Consiliul NATO va asigura conducerea politică executivă a operaţiunilor Alianţei Nord-Atlantice.

În al treilea rând, reprezentanţii celor 40 de ţări şi organizaţii reuniţi la Londra au acceptat oferta secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon, de "administrare a coordonării ajutorului umanitar şi de planificare a susţinerii pe termen lung”. Cei aproximativ 40 de responsabili au ţinut să-şi reafirme "angajamentul pentru suveranitatea, independenţa, integritatea teritorială şi unitatea naţională a Libiei” şi au salutat "succesul” operaţiunilor militare în curs de desfăşurare.

Pe de altă parte, Statele Unite au anunţat că trimit, la Benghazi, fief-ul Opoziţiei libiene, un emisar american – pe diplomatul Chris Stevens. Marţi, un oficial francez a declarat sub protecţia anonimatului că ţara sa a trimis deja la Benghazi un ambasador – Antoine Sivan. El a părăsit Franţa duminică având ca destinaţie Libia, a precizat sursa citată de AFP. Sivan este diplomat de carieră, are 53 de ani, vorbeşte fluent araba şi a deţinut mai multe funcţii în această regiune – a fost ambasador în Qatar şi adjunct al ambasadorului la Bagdad; la Paris a deţinut postul de director adjunct pentru Orientul Mijlociu în cadrul Ministerului de Externe.

Parisul a suspendat, la 26 februarie, activităţile ambasadei franceze de la Tripoli după ce a evacuat întregul personal diplomatic. Franţa şi Qatarul sunt singurele ţări care au recunoscut oficial Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia, format de Opoziţia care luptă împotriva regimului de la Tripoli.

Întrebat dacă NATO va urma exemplele date de Franţa şi Statele Unite, de a trimite un emisar în Libia, şeful operaţiunilor militare NATO şi comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), amiralul american James Stavidris, a precizat: "În acest moment, din câte cunosc, nu există un reprezentant NATO pe teren în Libia”, a declarat, în cursul unei audieri în Comisia de Apărare din Senatul SUA, amiralul Stavidris.

România va participa şi la reconstrucţia Libiei
Aflat la reuniunea de la Londra, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, pentru Mediafax, că România doreşte să participe la construcţia economică a Libiei după terminarea conflictului. "Conferinţa internaţională asupra Libiei a avut ca obiectiv reafirmarea unităţii politice a comunităţii internaţionale privind implementarea celor două rezoluţii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, respectiv rezoluţiile 1970 şi 1973”, a ţinut să precizeze ministrul român, adăugând că, la reuniune, s-a luat în discuţie şi etapa privind "coordonarea pentru obiective de asistenţă umanitară şi construcţie instituţională post-Gaddafi”. Referitor la această etapă, Baconschi a împărtăşit opinia României ca "toate operaţiunile angajate în Libia să rămână sub controlul NATO”.

×
Subiecte în articol: londra libia muammar gaddafi baconschi