În ultimii ani, principalele ziare britanice au părăsit sediul istoric al jurnalismului, strada Fleet Street din Londra. Odată cu mutarea Agence France Presse /AFP/, legendara stradă va rămâne doar o amintire. Cu Fleet Street se încheie o epocă, notează ziarul italian La Repubblica.
Fleet Street, care a găzduit timp de secole principalele redacţii ale ziarelor britanice este şi astăzi numită "The street of ink". Acest supranume priveşte de acum numai trecutul, având în vedere că ziarele au părăsit această stradă, care în ultimii ani a devenit sediul preferat pentru bănci şi firme de avocatură. Mai ales noaptea de sâmbătă, 25 iulie, spre duminică, 26 iulie, va marca sfârşitul unei epoci pentru Fleet Street, atunci când şi ultima sa redacţie internaţională, cea a AFP va părăsi sediul ei istoric pentru a se muta în Soho.
La 26 iulie, AFP va trimite ultima sa ştire din Londra, după care se va muta într-o redacţie multimedia modernă, la etajul 25 din Centre Point, un turn pe care ziarul britanic Financial Times l-a definit ""unul dintre imobilele cele mai emblematice"" din Londra, aflat între Soho, Covent Garden şi Bloomsbury. După această mutare, veteranii jurnalismului vor frecventa Fleet Street numai seara, trecând de la un pub la altul, sau vor lua parte la ocaziile, fericite sau triste, care vor continua să fie celebrate în biserica apropiată, St. Bride.
Exodul ziarelor de pe Fleet Street a fost iniţiat în 1986 de Rupert Murdoch care, pentru a pune capăt unei greve interminabile a sindicatului graficienilor, a decis să mute la un sfârşit de săptămână patru ziare în noul sediu din Wapping: The Times, The Sun, News of the world şi The Sunday Times.
Evoluţia tehnologică a mass-media a răspândit ulterior sediile şi mai la est: Reuters, agenţia de presă britanică fondată în 1851, a părăsit în 2005 sediul istoric pentru a se muta în Canary Wharf, centrul financiar de pe malul Tamisei, în sud-estul Londrei, destinat să devină ""noul Fleet Street"" după mutarea şi a altor ziare importante. Printre acestea şi Daily Telegraph, care ulterior s-a mutat în cartierul central Victoria Station, în timp ce Daily Mail şi Independent şi-au mutat sediul pe Kensington High Street din vest.
Prima tipografie care şi-a deschis porţile pe Fleet Street datează din secolul al XVI-lea. Primul cotidian din Londra, The Daily Courant, s-a stabilit pe această stradă în 1702. Astăzi, localurile rotativelor sunt ocupate mai ales de bănci precum Goldman Sachs şi JP Morgan. Pentru a depune o mărturie a epocii trecute mai rămân doar pub-urile mai mult sau mai puţin istorice precum ""Ye Old Cheshire Cheese"", care se poate lăuda că i-a avut printre clienţii săi pe Charles Dickens, tânărul jurnalist de cronici parlamentare, înainte de a se orienta spre scrierea marilor sale romane.
Biserica St Bride, cunoscută şi drept biserica jurnaliştilor, este lăcaşul în care sunt amintiţi dintotdeauna reporterii ucişi în lume. Altarul jurnaliştilor, pe latura nordică a bisericii, este dedicat tuturor celor care şi-au pierdut viaţa pentru a transmite informaţii. O listă recentă care include 18 nume aminteşte tristul bilanţ al victimelor din războiul din Irak.
Citește pe Antena3.ro