x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La trăntă cu oligarhii

La trăntă cu oligarhii

de Irina Cristea    |    14 Sep 2007   •   00:00
La trăntă cu oligarhii
Sursa foto: JANEK SKARZYNSKI/

Cu o lună şi o săptămănă inainte de legislativele anticipate, premierul polonez a anunţat că declanşează războiul impotriva oligarhilor şi a "Poloniei imbogăţiţilor", mesaj cu care partidul său, Lege şi Justiţie, speră să obţină majoritatea parlamentară.

Au două mari defecte: s-au imbogăţit pe căi suspecte şi controlează mass-media din Polonia. La acestea se adaugă un păcat de neiertat: sunt ostili actualei echipe aflate la guvernare. Aşa ii descrie premierul Jaroslaw Kaczynski pe oligarhii Poloniei, cărora le-a declarat război deschis cu o lună şi o săptămănă inainte de legislativele anticipate.
Intr-un interviu acordat publicaţiei Rzeczpospolita şi preluat de AFP, prim-ministrul conservator a făcut din oligarhi calul de bătaie al campaniei electorale a partidului Lege şi Justiţie din care fac parte atăt premierul căt şi fratele său geamăn, Lech, aflat in fruntea ţării.

"Prefer persoanele care pun bazele unor intreprinderi, de pildă, in comparaţie cu cele care scot bani numai din intermedieri, vănzănd şi cumpărănd repede. Nu voi tolera oligarhia", a spus Kaczynski. Premierul a avut numai critici la adresa "imbogăţiţilor Poloniei". Aceştia işi datorează averile "relaţiilor dubioase cu politicienii din regimurile trecute". Dacă ar fi obţinut banii pe căi cinstite, spune premierul, nu ar fi fost nici o problemă.


"MOGULII PRESEI". O altă acuzaţie pe care Jaroslaw Kaczynski le-a adus-o oligarhilor polonezi este controlul pe care il exercită asupra mass-media din această ţară. "Nu există nici un dubiu că materialele de presă negative de care avem parte sunt legate de proastele relaţii pe care guvernul meu le are cu oligarhia. Mass-media e controlată, in proporţie covărşitoare, de oligarhi", a spus şeful Executivului de la Varşovia, tunănd impotriva "mogulilor presei". AFP comentează că, in realitate, nu bogaţii Poloniei controlează presa, ci trusturile străine care au investit masiv in mass-media din această ţară.

×
Subiecte în articol: externe