x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La Tribune: Când China ajută Europa, nu o face pe gratis

La Tribune: Când China ajută Europa, nu o face pe gratis

06 Ian 2011   •   10:22
La Tribune: Când China ajută Europa, nu o face pe gratis

Aproape 7% din datoria publica a zonei euro este controlată de China, potrivit unor estimari ale cotidianului francez La Tribune.

Procentul este aproape acelaşi şi în cazul procentului de obligaţiuni americane deţinut de ţara asiatică, informează La Tribune, citata de Money.ro. Oficialii americani au anunţat în octombrie că Beijingul deţine un stoc de 905 mld. dolari din datoria publică a SUA.

În Europa, lucrurile stau diferit: nu se ştie naţionalitatea creditorilor. Se cunoaşte însă faptul că un sfert dintre deţinătorii de datorii europene, estimate în prezent la 8,86 trilioane de euro, sunt nerezidenţi. În aprilie 2010, Financial Times afirma, fără să citeze surse, ca 630 mld. euro s-ar afla în mânile chinezilor, iar acum vine La Tribune care susţine că cifra este aproape şi de estimările sale.

Junaliştii francezi amintesc faptul că Beijingul avea în septembrie 2010 rezerve de 3.500 de mld. dolari, adică aproape 40% din totalul global. În plus, se ştie ca 65% din rezervele Chinei sunt în dolari şi 26% în euro. Presupunând că 90% din rezervele în euro reprezintă datorie publică, suma care rezultă este de 820 mld. dolari, puţin sub cele 907 mld. dolari ale americanilor. În euro, suma este 630 mld. Francezii avertizează: de fiecare dată când China se oferă ca salvator, nu o face pe gratis.

×