x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La un pas de colaps financiar: Italia va deveni noua Grecie?

La un pas de colaps financiar: Italia va deveni noua Grecie?

12 Iul 2011   •   08:55
La un pas de colaps financiar: Italia va deveni noua Grecie?

Dupa dezastrul din Grecia, toata lumea isi indreapta acum privirile ingrijorate spre Italia care, in opinia analistilor, este la un pas de colaps. Cu o datorie de 1800 miliarde de euro, a patra cea mai mare economie din Uniunea Europeana risca sa intre in colaps daca nu implementeaza rapid masuri drastice de austeritate.

"Italia trebuie sa transmita un semnal clar, prin aprobarea unui buget care sa tina cont de nevoia de cumpatare si de consolidare", a spus cancelarul german Angela Merkel. Instabilitatea din zona euro a provocat un adevarat haos la burse. Investitorii se tem ca situatia din Grecia s-ar putea extinde si in alte state, iar Italia este considerata cea mai vulnerabila.

La fel ca si in cazul Greciei, Romania are legaturi puternice cu Italia, atat pe canalul comercial, cat si financiar. Italia este al doilea partener comercial al Romaniei dupa Germania, cu o pondere de 13,5% din exporturi pe primele doua luni din 2011.

Intrarea "in vrie" a Spaniei si Italiei ar afecta Romania si vor trebui luate masuri, astfel incat efectul sa fie cat mai mic, a declarat, astazi, consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu, sugerand posibilele probleme de ordin financiar cu care s-ar putea confrunta cele doua tari.

Ministrul de externe al Italiei, Franco Frattini, a declarat intr-un interviu pentru cotidianul La Repubblica ca Italia este tinta unui atac pur speculativ al pietelor, iar statul are soliditate financiara. "Este un atac pur speculativ. Nu suntem Spania sa avem o bula imobiliara, Irlanda sa avem o bula financiara si nici Grecia cu finantele ei publice. Bancile noastre sunt solide", a declarat ministrul italian.

×