x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lavabit, serviciul de e-mail folosit de Snowden a fost închis

Lavabit, serviciul de e-mail folosit de Snowden a fost închis

09 Aug 2013   •   09:01
Lavabit, serviciul de e-mail folosit de Snowden a fost închis

Serviciul de email securizat – Lavabit - din Texas care, potrivit unor relatări, a fost folosit de analistul de sistem al Agenţiei de Securitate Naţională Edward Snowden, a anunţat că se închide, fără să poată explica în mod legal de ce, informează abclocal.go.com, care preia informaţii difuzate de agenţia Associated Press.

Într-o notă criptică postată joi pe site-ul Lavabit, proprietarul Ladar Levison a declarat că firma mai degrabă renunţă decât să devină, după cum s-a exprimat el, "complice la crime împotriva poporului american". Levison nu a răspuns unui apel telefonic de la AP, pentru a oferi detalii legate de această acţiune.

Nota nu îl nominalizează pe Snowden drept cauză şi nu face referire nici la vreo investigaţie anume, dar momentul în care a fost făcut anunţul sugerează că Lavabit închide serviciul în semn de protest la adresa faptului că autorităţile îl vânează pe tânărul Snowden, ale cărui dezvăluiri despre supravegherea comunicaţiilor mondiale de către NSA au agitat mapamondul. Postarea online a lui proprietarului Lavabit dă de înţeles că firma sa, care îşi are sediul în Dallas, are o interdicţie de a relata despre ce este vorba, precizează sursele citate.

“Aş vrea să pot împărtăşi cu voi în mod legal toate evenimentele care au dus la luarea acestei decizii”, se arată în declaraîia lui Levinson. “După cum arată lucrurile, nu pot împărtăşi experienţa mea din ultimele şase săptămâni, chiar dacă am făcut de două ori solicitările necesare”, se mai arată în notă.

Informaţiile de la Lavabit ar putea fi de interes pentru anchetatorii care urmaresc scurgerile de informaţii asumate de Snowden. O bază de date online găzduită de Massachusetts Institute of Technology arată că există cineva care a înregistrat trei adrese pe numele de “Ed Snowden” la firma din Dallas în ultimii ani, precizează AP.

Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) a analizat cantităţi enorme de e-mail-uri şi texte ale americanilor care menţionau străini ce făceau obiectul unei supravegheri, în cadrul unei reţele mai vaste de spionaj decât s-a bănuit, relatează în ediţia sa de joi cotidianul The New York Times.

Citând o sursă anonimă din serviciile de securitate, ziarul relatează că NSA nu doar că interceptează comunicaţiile americanilor care au o legătură directă cu străini supravegheaţi, dar şi ale persoanelor care “citează informaţii care au legătură cu aceşti străini”.

Chiar dacă se ştia că NSA a efectuat cercetări aprofundate ale comunicaţiilor în exterior, dezvăluirea că se făceau de asemenea căutări sistematice fără să existe o autorizaţie judiciară a comunicaţiilor americanilor cu străinătatea presupune un spionaj la scară mai largă, arată sursa citată.

Un purtător de cuvânt al NSA, Judith A. Emmel, a declarat ziarului că activităţile agenţiei sunt legale. Emmel a asigurat că obiectivul este de a aduna informaţii nu despre americani, ci despre “persoane şi organizaţii străine sau terorişti internaţionali”.  Pentru a realiza acest lucru, NSA copiază temporar e-mail-urile şi mesajele text care sunt trimise în străinătate pentru a le examina apoi conţinutul. Este de ajuns ca aceste comunicaţii să menţioneze un nume, pentru ca e-mail-urile şi alte tipuri de informaţii să fie supravegheate de NSA.

Sursa: Lavabit

×
Subiecte în articol: cazul Snowden edward snowden