x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Le-am luat-o inainte bulgarilor

Le-am luat-o inainte bulgarilor

26 Mar 2004   •   00:00

Romania va gazdui cu siguranta baze militare americane, in timp ce Bulgaria este trecuta drept locatie posibila. Pentagonul a pus pe hartie planul de relocare a trupelor SUA, document care urmeaza sa fie aprobat la Washington.

Potrivit acestuia, Romania va gazdui „baze de marimi reduse", iar Bulgaria „ar putea servi acelorasi scopuri".
Anca Aldea

Surse oficiale din administratia Bush, citate de cotidianul Washington Post, sustin ca in afara de Romania si, posibil, Bulgaria, „Polonia si Australia vor gazdui baze". Numai ca in Romania vor fi instalate baze mici, iar in Polonia si Australia, baze mai mari, de antrenament. Planul Pentagonului prevede reducerea la jumatate a celor 71.000 de militari americani din Germania.

MISCARI IN ASIA. Aproximativ 15.000 de militari ai SUA dintr-un total de 100.000 masati in Asia vor fi retrasi, majoritatea din randurile personalului administrativ al comandamentelor americane din Coreea de Sud si Japonia. In vreme ce trupele detasate prin diverse colturi ale lumii in timpul razboiului rece vor fi aduse, in parte, acasa, echipamentul militar vital va fi redistribuit celorlalte baze pentru o mai buna eficienta a acestora.

DETALII NOI. Pana acum, mult-trambitatul proiect prevedea ca Statele Unite sa plaseze in Europa trupe si baze mai putine. Ziarul aminteste ca, pana in prezent, presa de peste Ocean si administratia de la Washington nu au dezvaluit detaliile referitoare la noile locatii sau viitoarele reduceri de trupe in Europa si Asia.

OBIECTIVE. Oficialii americani sustin ca principalul obiectiv al proiectului consta in construirea unor mai bune legaturi militare cu aliatii Statelor Unite, precum si colaborarea cu statele din Europa de Est si Asia.

Analitsii politici cred insa ca intentia administratiei este de a detine control asupra zonelor cu potential ridicat de confruntari armate, cum este Orientul Mijlociu.

Potrivit ziarului, presedintele Bush si echipa sa de consilieri pe probleme de securitate urmeaza sa aprobe proiectul in cel mult doua luni.

Sofia mustrata de NATO

„Decizia Sofiei de a sarbatori aderarea Bulgariei la Alianta Nord-Atlantica cu sticle de vin si de bere ce vor purta marca «NATO» a starnit controverse la Bruxelles", remarca publicatia electronica Novinite. Expertii Aliantei considera ca „precedentul creat de autoritatile sofiote contravine legilor NATO privind folosirea oricaruia dintre simbolurile sale". „NATO poate aparea pe pixuri, insigne sau pad-uri de calculator. Dar este interzis ca simbolul sa se regaseasca pe brichete si etichete", aminteste Novinite.

×
Subiecte în articol: externe