x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Legături primejdioase

Legături primejdioase

de Petio Petkov    |    18 Iul 2008   •   00:00
Legături primejdioase
VOT  ●  GUVERNUL STANIŞEV, CONFRUNTAT CU O NOUĂ MOŢIUNE DE CENZURĂ
În replică la situaţia critică în relaţiile cu Uniunea Europeană şi la pierderea a aproape un miliard de euro în urma îngheţării a sute de proiecte în agricultură şi transporturi, opoziţia bulgară introduce, la data de 24 iulie, a şasea moţiune de cenzură împotriva guvernului Stanişev.

Documentul a fost semnat deja de 80 de deputaţi – o treime din membrii Parlamentului. După semnalele de pînă acum sosite de la Bruxelles, Uniunea Europeană va retrage acreditarea a două agenţii de stat bulgare de a administra fonduri în cadrul programului PHARE, masură ce va duce la pierderea a cel puţin 600 de milioane de euro.

CRIMINALITATE. Mai mulţi lideri ai opoziţiei au cerut demisia preşedintelui Gheorghi Parvanov după ce cîţiva dintre principalii sponsori ai campaniilor sale electorale au apărut într-un raport OLAF printre hoţii de fonduri europene. În raportul semnat de şeful serviciului european antifraudă, Frantz-Herman Bruner, se vorbeşte despre "legăturile stînjenitoare ale unor persoane din guvernul Stanişev cu firme care au furat din fondurile europene". Este menţionat "grupul criminal Stoikov – Nikolov". Primul este unul din sponsorii partidului socialist, proprietar al combinatului siderurgic "Stomana" şi al altor aproape 50 de firme. El a finanţat campania pentru alegerile prezidenţiale a lui Gheorghi Parvanov. În raport sînt enumerate cazuri de import de maşini de mîna a doua plătite din fondurile UE la preţuri mult mai mari, de oferte aparent false, prezentate în cadrul a cinci proiecte SAPARD, de import în Bulgaria şi export tot în UE a unor cantităţi de carne cu documente falsificate, de tranzacţii dubioase cu vagoane de mîna a doua. OLAF adresează critici procuraturii şi în general justiţiei bulgare. În raportul de monitorizare al CE se arată că Bulgaria nu a realizat succese în combaterea corupţiei şi crimei organizate. Un reprezentant al dreptei, deputatul Iane Ianev, a spus că este nevoie de un proces de decriminalizare a elitei politice care guvernează ţara.

×
Subiecte în articol: externe