x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Legi ciudate

Legi ciudate

de Delia Zahareanu    |    19 Aug 2007   •   00:00
Legi ciudate
Sursa foto: JOEL ROBINE/

Costume, obiceiuri stranii... In Franţa, de exemplu, nici un porc nu are voie să se numească Napoleon. E lege!

O noapte sumbră in Londra, ploaie şi mult frig. Ceaţa impănzeşte toate dantelăriile in piatră ale Palatului Parlamentului. Liniştea e spartă doar de agitaţia produsă in venerabila clădire. Cineva tocmai şi-a dat obştescul sfărşit.

HAZOS - stărnesc hohote de răs, dar sunt in vigoare

Costume, obiceiuri stranii... In Franţa, de exemplu, nici un porc nu are voie să se numească Napoleon. E lege!

O noapte sumbră in Londra, ploaie şi mult frig. Ceaţa impănzeşte toate dantelăriile in piatră ale Palatului Parlamentului. Liniştea e spartă doar de agitaţia produsă in venerabila clădire. Cineva tocmai şi-a dat obştescul sfărşit. Un purtător de cuvănt al Parlamentului dă un interviu pentru un ziar din capitala britanică. "Suntem intr-o dilemă", declară el, "pentru că, in conformitate cu legislaţia in vigoare, este ilegal ca cineva să moară in clădirea Parlamentului". Scenariu fictiv, desigur, numai că legea in cauză nu este deloc fictivă.

Â

BRITANICA. Un top al celor mai trăznite legi a fost publicat vineri de cotidianul britanic The Times. La mare cinste tronează şi legea care spune că in Anglia, toţi bărbaţii care au peste 14 ani trebuie să exerseze două ore pe zi la tragerea cu arcul. Se poate presupune că legea datează de pe vremea lui Robin Hood... Iar in oraşul York este ilegal să ucizi un scoţian in incinta cetăţii vechi, dar numai dacă acesta are asupra sa arc şi săgeţi. Ne intrebăm ce se intămpla dacă scoţianul in discuţie şi-ar fi uitat in ziua respectivă arsenalul de luptă acasă. Cănd vine vorba de impozite, este ilegal să nu comunici ofiţerului de la finanţe ceea ce tu nu vrei ca el să ştie, deşi nu eşti obligat să-i spui nimic din ceea ce crezi că nu l-ar deranja să ştie. Şi fiindcă tot e vorba de taxe, orice navă a Marinei Regale care acostează in portul Londrei este obligată prin lege să ofere un butoi cu rom Gardianului Turnului Londrei.

Â

LA RÉPUBLIQUE. Pentru amatorii de nume răsunătoare pentru animale, Franţa rezervă o surpriză. Legislaţia Hexagonului interzice cu desăvărşire ca numele lui Napoleon să fie folosit pentru porci. Nu este foarte clar dacă prevederea se aplică şi celorlalte vieţuitoare sau codexul care normează problema menţionează explicit numai interdicţia pentru porci. SUA nu se lasă nici ea mai prejos, deoarece statul Ohio, intr-o neţărmurită dragoste faţă de fauna piscicolă, a interzis cu străşnicie ca peştii să fie imbătaţi (sic!). Poate că şi perioada Prohibiţiei şi-a spus cuvăntul aici... Şi pentru că Florida inseamnă mare, deci esplanade generoase pentru skateboard-erii locali, o altă lege sancţionează orice tentativă de a te da cu "placa" printr-o secţie de poliţie. Tot in Florida, femeile nemăritate care practică salturi cu paraşuta duminica pot sfărşi direct la părnaie. Mergem la sud, spre America Centrală, in San Salvador, unde şoferii care conduc sub influenţa alcoolului se confruntă cu prevederile unei legi deloc de glumit: ei pot ajunge in faţa unui pluton de execuţie dacă sunt prinşi.

Â

Oriental

In Bahrein, ginecologilor le este cu desăvărşire interzis să-şi consulte pacientele "direct", ca atare, examinarea se face cu ajutorul unei oglinzi. Capul oricărei balene găsite pe coasta britanică ii aparţine Regelui, iar coada, Reginei, in cazul in care are nevoie de "balene" pentru corset... Şi, desigur, dacă ai ciumă, n-ai voie să faci semn unui taxi londonez, ca să se oprească la chemarea ta.

×
Subiecte în articol: externe