x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Legislatie - Scandal si apatie in Cehia

Legislatie - Scandal si apatie in Cehia

de Irina Cristea    |    02 Iun 2006   •   00:00
Legislatie - Scandal si apatie in Cehia

Cehii decid, in aceste zile, daca vor pune capat celor opt ani de guvernare social-democrata. Legislativele de azi si maine sunt marcate de un duel strans, acuzatii de coruptie si o apatie generala a electoratului.

Pentru guvernul social-democrat condus de premierul Jiri Paroubek, alegerile legislative care incep azi sunt un test extrem de important. Stanga ar putea fi indepartata de la putere pentru prima data de la alegerile din 1998, potrivit sondajelor citate de agentiile internationale de presa. Pentru principala forta de opozitie, de orientare liberala, scrutinul poate insemna posibilitatea de a duce la indeplinire o serie de reforme fiscale importante pentru economia tarii. Cele doua tabere se infrunta pe toate posturile de radio si televiziune si in toata presa scrisa, aruncand in joc inclusiv acuzatii de coruptie si de implicare in anchetele la nivel inalt. Singurii pe care toata aceasta agitatie pare sa-i lase reci sunt chiar alegatorii cehi. Doar 40% dintre ei au declarat ca urmaresc, intr-o oarecare masura, dezbaterile electorale.

LA MUSTATA. Cele mai recente sondaje preluate de AFP pun in avantaj Partidul Democrat Civic (ODS), care este creditat cu 26,7%-32% din intentiile de vot. Opozitia liberala si-a axat campania electorala pe problema reformelor fiscale si pe combaterea coruptiei. Partidul Social Democrat (CSSD) ar putea obtine intre 24,2% si 28% din voturi, iar Partidul Comunist are sanse la maximum 17%. Alte sondaje indica un avans de 0,7% al actualei puteri fata de liberali.

SCANDAL. Campania electorala a capatat note mai furtunoase chiar la final. Comandantul unei unitati de politie specializate in lupta impotriva crimei organizate a acuzat puterea ca s-a amestecat in anchete judiciare care ii vizau pe unii membri ai CSSD.

Acuzatiile le-au dat avant liberalilor, dar analistii apreciaza ca, indiferent cine va obtine mai multe voturi, tot va fi nevoie de o coalitie guvernamentala.

Rolul-cheie le va reveni ecologistilor, care ar putea intra pentru prima oara in Parlament.

Social-democratii si liberalii s-au confruntat si in fata camerelor de luat vederi, dar emisiunea a fost saraca in atacuri directe. Premierul ceh, Jiri Paroubek, si presedintele ODS, Mirek Topolanek, s-au concentrat pe programele celor doua formatiuni politice.
×
Subiecte în articol: externe