Această decizie vine în contextul în care Occidentul critică China pentru intensificarea presiunii militare asupra Taiwanului, o insulă guvernată democratic pe care China o revendică precum un teritoriu propriu.
„Participarea în trecut la formatul 16+1 nu a dat rezultatele economice dorite”, a declarat pentru Reuters Ministerul leton de Externe.
Relațiile dintre Lituania și China s-au înrăutățit după ce națiunea baltică a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto la sfârșitul anului trecut.
„Participarea continuă a Letoniei la cadrul de cooperare cu țările din Europa Centrală și de Est condus de China nu mai este în concordanță cu obiectivele noastre strategice în actualul mediu internațional”, a adăugat acesta.
În declarațiile publicate joi, ambele țări au afirmat că vor continua să lucreze în vederea unor „relații constructive și pragmatice cu China”, respectând în același timp ordinea internațională bazată pe reguli și drepturile omului.
Ministerul de Externe al Estoniei nu transmis alte comentarii.
Ambasadele chineze din Riga, Letonia, și Tallinn, Estonia, nu au răspuns unor solicitările de comentarii.
Uniunea Europeană consideră China drept un rival strategic în anumite domenii, dar încearcă să încurajeze Beijingul să reformeze normele comerciale în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului. Aceasta în ciuda faptului că Beijingul a sancționat unii membri ai Parlamentului European și a pedepsit economic Lituania.
Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria rămân în formatul de cooperare.
(sursa: Mediafax)