x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Libanul şi-a găsit preşedintele

Libanul şi-a găsit preşedintele

de Sînziana Stancu    |    26 Mai 2008   •   00:00

Criza politică din Liban pare să se fi încheiat ieri, după aproape şase luni, prin alegerea, de către Parlament, a unui nou şef de stat.



SFÎRŞITUL CRIZEI


Criza politică din Liban pare să se fi încheiat ieri, după aproape şase luni, prin alegerea, de către Parlament, a unui nou şef de stat.
Generalul Michele Suleiman, comandantul-şef al armatei libaneze, a devenit, începînd de ieri după-amiază, prin votul acordat de Parlament, cel de-al 12-lea preşedinte al Libanului de la Independenţa sa, din 1943, scrie 20minutes.

OMUL CONSENSULUI.
“Acum, cînd s-a rezolvat şi problema asta, totul o să fie mai bine. Ne vom putea întoarce la o viaţă normală”, şi-a exprimat Hoda, o femeie obişnuită, soţie şi mamă, entuziasmul faţă de alegerea preşedintelui. Ca ea, şi ceilalţi libanezi, de orice apartenenţă religioasă sau politică, îşi doresc acelaşi lucru. Din noiembrie, anul trecut, Libanul nu mai avea preşedinte, iar alegerea generalului Suleiman este rezultatul unui acord, de la Doha, negociat in extremis, cu Qatarul, pentru scoaterea ţării din criza politică, care a dus al revolte soldate cu peste 60 de morţi, înaintea alegerilor. Generalul Suleiman, care se află la conducerea armatei din 1998, este “omul consensului”, aşa cum l-a numit presa occidentală, deoarece ambele tabere politice, partidele aflate la putere (coaliţia antisiriană) şi opoziţia, au căzut de acord asupra alegerii lui ca şef al statului.

DOSARE URGENTE.  Noul preşedinte va avea de rezolvat două mari “dosare”, acela al numirii unui prim-ministru, care va fi, cel mai probabil, Saad Hariri, şeful celui mai important bloc politic din Parlament şi apoi, formarea unui guvern de uniune naţională, aşa cum a fost stipulat în acordul de la Doha. Cea mai dificilă misiune a lui Suleiman este medierea între cele două tabere politice pentru formarea viitorului guvern. Chiar dacă numărul prtofoliilor ministeriale a fost stabilit – 16 ministere pentru majoritari, 11 pentru opoziţie şi trei pentru preşedinţie – lupta dintre formaţiunile politice se va duce pe obţinerea celor mai importante dintre acestea.  Aici, talentul de negociator şi aura de neutralitate a preşedintelui vor fi puse la încercare, după cum anticipează majoritatea analiştior politici, mai ales că după aceea, generalul Suleiman se va ocupa de un alt dosar spinos, al viitoarei legi electorale, care va trebui votată de noul Parlament, aceasta urmînd să stabilească cum se vor desfăşura alegerile legislative de la anul.

×
Subiecte în articol: externe