Interesaţi de continuarea relaţiilor cu UE, elveţienii au ignorat îndemnurile xenofobe şi rasiste ale populiştilor de dreapta, rezultatele oficiale indicând victoria "da"-ului la referendumul de ieri privind accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Ţara Cantoanelor.
Elveţienii au aprobat prelungirea şi extinderea la România şi Bulgaria a acordurilor de liberă circulaţie a lucrătorilor încheiate cu UE. Potrivit rezultatelor oficiale difuzate de agenţia de presă ATS, preluate de AFP, "da"-ul a reprezentat 59,6% din sufragiile exprimate la referendumul de ieri, 22 din cele 26 de cantoane pronunţându-se în favoarea colaborării cu Bruxellesul. Numai patru cantoane au refuzat prelungirea acordurilor care au permis ca 200.000 de europeni să lucreze în Elveţia începând din 2002.
SURPRIZĂ
Rezultatul la acest referendum "cu emoţii" este considerat o surpriză pentru observatorii care se temeau ca nu cumva criza economică să accentueze tentaţia de izolare a unei populaţii confruntate cu creşterea şomajului. Directorul principalului institut de sondaje din ţară "gfs", Claude Longchamp, declarase deja la televiziunea elveţiană că "da"-ul va domina per total cu 51-55% din voturile exprimate, fiind "masiv" în Elveţia romandă şi puţin mai slab în Elveţia germanică. Or, rezultatul a depăşit până şi aceste previziuni optimiste.
Votul a fost urmărit cu mare atenţie nu numai în România şi Bulgaria, dar şi la Bruxelles şi Berna, deoarece opţiunea "nu" ar fi dus la căderea mai multor acorduri economice între Elveţia şi Uniunea Europeană, umbrind şi mai mult relaţiile deja tulburate de secretul bancar elveţian, după cum comenta AFP. Acordul de liberă circulaţie cu UE este asociat unui număr de alte şase acorduri, Bilateralele I, care facilitează schimburile comerciale dintre Elveţia şi ţările UE. De aceea, potrivit "clauzei ghilotinei", un vot negativ ar fi dus automat la căderea acestora. Mai mult, Bruxellesul a arătat că orice nouă aderare a Elveţiei la Spaţiul Schengen va fi anulată în cazul victoriei "nu"-ului. Având în vedere că UE este principalul partener economic al Elveţiei, majoritatea partidelor politice au susţinut "da"-ul. Însă, profitând de criza economică ce nu a ocolit Elveţia, dreapta dură şi-a bazat campania pe temerile faţă de creşterea şomajului, afirmând că românii şi bulgarii le vor "fura" elveţienilor locurile de muncă. S-a ajuns la o campanie de o virulenţă extremă, cu derapaje grave, cu afişe pe care figurau ciori hrăpăreţe sfâşiind Elveţia, sau imagini cu hoţi de origine romă jefuind casele oamenilor.
O dată cu acest "da", românii şi bulgarii vor putea merge la muncă în Elveţia. Deocamdată însă, ei mai trebuie să îndeplinească unele condiţii.
Citește pe Antena3.ro