x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liberalii moldoveni denunţă "20.000 de fraude" electorale

Liberalii moldoveni denunţă "20.000 de fraude" electorale

de Mihaela Matachita    |    22 Apr 2009   •   00:00

Liberalii din Republica Moldova au depistat 20.000 de fraude după verificarea listelor din doar zece consilii electorale raionale, iar raportul OSCE constată că s-au prezentat informaţii "credibile" despre abuzuri împotriva protestatarilor şi despre "inexactităţi" în listele de alegători.



Preşedintele Partidului Liberal, de opoziţie în R. Moldova, Mihai Ghimpu, a estimat miercuri că cele 20.000 de fraude electorale reprezintă circa două mandate de deputat, după cum a relatat Info-Prim Neo în pagina electronică. Ghimpu a precizat că "cea mai mare fraudă este mărirea listelor electorale cu 200.000 de persoane".

Totodată, "peste 6.000 de persoane fără acte de identitate au putut vota" şi "pe listele electorale au fost introduse 1.373 de persoane decedate, în locul cărora a votat altcineva". La rândul său Corina Fusu, vicepreşedintele formaţiunii, a declarat că în comparaţie cu alegerile din anii anteriori, în prezent "se constată o creştere bruscă a numărului de cetăţeni cu drept de vot, în condiţiile în care de câţiva ani în Republica Moldova mortalitatea este în creştere, iar natalitatea în scădere".

Partidul Liberal acuză Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), la putere, de fraudarea alegerilor şi cer Curţii Constituţionale invalidarea scrutinului legislativ de la 5 aprilie, depunând dovezi privind falsificarea. Acum, "organismele internaţionale (trebuie) să-şi revizuiască poziţia în ceea ce priveşte modul în care s-au desfăşurat alegerile", potrivit Corinei Fusu.

OSCE VEDE TULBURE
Organizaţii neguvernamentale şi partide din R. Moldova au prezentat informaţii "credibile" atât despre abuzuri împotriva protestatarilor arestaţi, cât şi despre "inexactităţi" în listele de alegători, arată raportul interimar postelectoral al Misiunii OSCE de Observare a Alegerilor. Rapoartele credibile privesc maltratarea deţinuţilor şi trei cazuri de deces în legătură cu demonstraţiile şi arestările.

Documentul continuă: "Unele partide politice au oferit OSCE exemple de inexactităţi". Misiunea OSCE a cerut Ministerului Dezvoltării Informaţionale să ofere informaţii despre alegătorii cu serii identice ale actelor de identitate.

"MDI a comunicat că în cazurile de alegători cu serii şi numere de identitate identice era vorba de persoane diferite (...) în alte cazuri au fost găsite în liste acte de identitate expirate sau înregistrate ca anulate", constată documentul. Rapoartele OSCE critice la adresa alegerilor din Georgia în 2003 şi Ucraina în 2004 au fost cruciale în declanşarea Revoluţiei Trandafirilor şi Revoluţiei Portocalii, comenta miercuri Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina electronică.

Acestea au devenit însă mai puţin critice în ultimii ani în fostul spaţiu sovietic. Potrivit unor analişti, situaţia se datorează presiunilor Rusiei, care are la dispoziţie multe instrumente birocratice pentru a împiedica instituţia să activeze împotriva dorinţelor Moscovei. Oficialii OSCE neagă însă că ar ceda presiunilor ruse.

DELEGAŢIE UE
Miercuri, la Chişinău, Mirek Topolanek, premierul Cehiei, ţară care asigură preşedinţia UE, încerca să-i aducă la aceeaşi masă pe susţinătorii preşedintelui Voronin şi partidele de opoziţie, pentru a obţine un acord înainte de lansarea, luna viitoare, a Parteneriatului estic, iniţiativă menită să promoveze stabilitatea la graniţele estice ale UE, potrivit Financial Times.

×
Subiecte în articol: externe