x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii G8 doresc un stat Palestinian, dar recunosc şi dreptul la securitate al Israelului

Liderii G8 doresc un stat Palestinian, dar recunosc şi dreptul la securitate al Israelului

09 Iul 2009   •   00:00

Liderii G8 întruniţi în localitatea italiană L'Aquila au exprimat sprijin faţă de soluţia celor două state, au recunoscut dreptul la existenţă în securitate al Israelului, dar şi al înfiinţării unui stat palestinian suveran, făcând apel la reluarea în cel mai scurt timp a negocierilor de pace pe baza planului de pace Foaia de Parcurs, relatează radio Vocea Israelului.



Ţările G8 au făcut de asemenea apel la palestinieni să se achite de obligaţiile ce le revin din adoptarea Foii de Parcurs, cum ar fi combaterea violenţei, terorismului şi a incitării, îndemnând totodată Israelul să îngheţe construcţiile din coloniile evreieşti din Cisiordania.

Liderii G8 au chemat şi ţările arabe să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul şi să acorde sprijin politic şi economic Autorităţii Palestiniene. G8 a cerut, în fine, eliberarea imediată a soldatului israelian Gilad Shalit, răpit în urmă cu 3 ani de organizaţia islamistă Hamas din Fâşia Gaza.

Pe de altă parte, liderii G8 au solicitat şi deschiderea punctelor de tranzit frontalier cu Fâşia Gaza, în conformitate cu nevoile de securitate ale Israelului.

×
Subiecte în articol: externe