x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii G8 se reunesc pentru evaluarea situaţiei economiei mondiale

Liderii G8 se reunesc pentru evaluarea situaţiei economiei mondiale

08 Iul 2009   •   00:00

Un oraş italian devastat de cutremur în urmă cu 100 de zile va găzdui un summit al principalilor lideri mondiali, care vor profita de această ocazie pentru a consolida fundaţiile economiei mondiale, informează AFP, citată de Agerpres.



Preşedintele SUA, Barack Obama, şi alţi 23 de şefii de stat şi de guvern, precum şi responsabili ai unor instituţii multilaterale sunt aşteptaţi la L'Aquila. Grupul celor mai industrializate state din lume (G8) reuneşte Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA şi Rusia.

Lucrările summitului vor debuta miercuri în jurul orei 11.00 GMT cu un dejun de lucru. Joi şi vineri, summitul va fi extins prin includerea Africii de Sud, Braziliei, Indiei, Mexicului, Australiei, Indoneziei şi Coreei de Sud, pentru abordarea subiectelor legate de lupta împotriva încălzirii climatice. De asemenea, vineri va avea loc o reuniune G8 dedicată Africii la care vor participa şi liderii Algeriei, Angolei, Egiptului, Etiopiei, Libiei, Nigeriei, Senegalului şi Africii de Sud, urmată de o şedinţă în format lărgit pe tema securităţii alimentare.

Preşedintele chinez, Hu Jintao, care trebuia să participe şi el la summit şi se găsea deja în Italia, a fost nevoit să revină în China din cauza turbulenţelor din regiunea Xinjiang, a anunţat agenţia China Nouă.

Premierul italian Silvio Berlusconi a afirmat că în urma summit-ului vor fi adoptate nouă declaraţii ale ţărilor membre pe următoarele teme: viitorul sustenabil, politica internaţională, neproliferarea nucleară, lupta antiteroristă, economia mondială, ajutoarele pentru Africa, securitatea alimentară, precum şi o a zecea declaraţie a preşedinţiei italiene în exerciţiu.

Aproximativ 15.000 de membrii ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi pentru a evita repetarea violenţelor care au marcat precedentul summit G8 găzduit de Italia, în anul 2001, când un protestatar a fost ucis la Genoa. De asemenea, au fost puse la punct planuri de evacuare în cazul unui eventual cutremur, situaţie în care reuniunea ar fi anulată. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe