x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii regionali şi occidentali comentează cu prudenţă situaţia din Egipt

Liderii regionali şi occidentali comentează cu prudenţă situaţia din Egipt

de Marina Constantinoiu    |    30 Ian 2011   •   14:16

După declanşarea revoltelor fără precedent din Egipt, comunitatea internaţională ii cere preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, să ţină cont de nemulţumirile protestatarilor, dar fără a-i cere să părăsească puterea, comentează cotidianul francez Le Monde.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care a păstrat tăcerea p¬nă vineri, a reacţionat in cele din urmă s¬mbătă seara. Sarkozy, Cancelaria germană şi premierul britanic au dat publicităţii o "Declaraţie comună” in care se declară "profund preocupaţi de evenimentele din Egipt”. "Cerem preşedintelui Mubarak să evite cu orice preţ folosirea violenţei contra civililor neinarmaţI şi cerem manifestanţilor să-şi exercite drepturile in mod paşnic”, se arată in textul respectiv. Cei trei lideri subliniază că "drepturile omului şi libertăţile democratice trebuie să fie pe deplin respectate, inclusiv libertatea de expresie şi comunicare, in special folosirea telefoniei si a Internetului, precum si dreptul de a se reuni şi de a manifesta paşnic”.

Ceva mai directă, secretarul de stat pentru Tineret, Jeanette Bougrab, a declarat că preşedintele Mubarak ar trebui să părăsească puterea. "După 30 de ani la putere, există o anumită uzură, iar tranziţia democratică trebuie să ajungă şi in Egipt”, a declarat aceasta pentru France Info.

Declaraţiile doamnei Jeannette Bougrab au st¬rnit valuri, insă, in cadrul echipei guvernamentale de la Paris. De atlfel, duminică aceasta a fost chemată la ordine de către mai-marii săI, după ce a declarat că Mubarak trebuie să plece. "Ca urmare a recentelor declaraţii referitoare la situaţia din Egipt, Jeannette Bougrab ţine să precizeze că pozişia Franşei şI a Guvernului său a fost exprimată de către preşedintele Republicii şI de către premier”, a precizat intr-un comunicat cabinetul doamnei secretar de stat. De menţionat faptul că doamna Bougrab este de origine algeriană.

Potrivit France Info, aceasta a fi fost chemată la Matignon pentru a i se cere socoteală pentru declaraţiile referitoare la Egipt făcute s¬mbătă.

Diplomaşia Uniunii Europene a făcut apel la "reţinere” din partea autorităţilor egiptene. Catherine Ashton, inalt reprezentant al UE pentru politică externă, a deplans "folosirea continuă a forţei contra manifestanşilor de către poliţie şi forţele de securitate ale statului”. "Indemn autorităţile egiptene să elibereze imediat şi necondiţionat toţi manifestanţii paşnici care se află in detenţie”, a declarat aceasta intr-un comunicat oficial.

Coment¬nd după ce Mubarak a decis să-l numească pe Omar Suleiman ca vicepreşedinte, Philipp Crowley, din partea secretarului de Stat al SUA, a apreciat drept "insuficientă” "reaşezarea cărţilor de joc” in cadrul Guvernului egiptean. "Promisiunile preşedintelui Mubarak trebuie urmate de fapte concrete”, a adăugat acesta, făc¬ndu-se ecoul apelului lansat de preşedintele Barak Obama vineri seara, in care acesta a militat pentru reforme in Egipt, insist¬nd asupra faptului că SUA răm¬n un partener al Egiptului. Preşedintele american a condus, de altfel, s¬mbătă, la Casa Albă, o reuniune de criză consacrată Egiptului, precizează Le Monde.

Israelul a evocat, pentru prima oara oficial, situaţia din Egipt duminică dimineaţa. Premierul Benjamin Netanyahu a apreciat că ţara sa trebuie să dea dovadă de "responsabilitate şi reţinere”, d¬nd asigurări că urmăreşte situaţia "cu vigilenţă”.

Regele Abdallah al Arabiei Saudite a declarat, la r¬ndul său, că manifestaţiile din Egipt reprezintă "o atingere la adresa securităţii şi stabilităţii” acestei ţări şi sunt comise de anumite "elemente infiltrate”, "in numele libertăţii de expresie”.

In fine, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a asigurat pe preşedintele Mubarak de "solidaritatea sa cu Egiptul şi angajamentele acestei ţări in materie de securitate şi stabilitate”.
×