NATO trebuie să se pregătească pentru o lume 'cu mai multe rachete ruseşti', chiar dacă Alianţa încearcă să salveze Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi să evite o nouă cursă a înarmării nucleare, a declarat vineri secretarul general Jens Stoltenberg, relatează AFP.
'Chemăm Rusia să se conformeze din nou tratatului INF (...) În acelaşi timp, trebuie să fi pregătiţi pentru o lume fără tratatul INF şi cu mai multe rachete ruseşti', a afirmat Stoltenberg la Sofia, după o întâlnire cu premierul bulgar Boiko Borisov.
Observatorii avertizează asupra riscului unei noi curse a înarmării nucleare după ce SUA şi-au anunţat la începutul lui februarie retragerea din INF, încheiat în 1987, acuzând Rusia de încălcarea lui, iar Moscova a răspuns suspendându-şi participarea la tratat, denunţând 'acuzaţii imaginare' şi comunicând ulterior că îşi acordă un termen de doi ani pentru dezvoltarea de noi rachete terestre.
'Acest tratat este indispensabil pentru controlul armamentelor timp de decenii. NATO nu vrea un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmării', a subliniat secretarul general al Alianţei.
La rândul său, Boiko Borisov, care îl va primi la începutul săptămânii viitoare pe omologul său rus Dmitri Medvedev, a declarat că vrea să 'utilizeze la maximum forţa diplomaţiei pentru a nu se intra într-o cursă a înarmării'.
'Nu doar că Bulgaria nu este calul troian al Rusiei în NATO, dar este unul din membrii cei mai disciplinaţi şi mai loiali din NATO', a subliniat Borisov, a cărui ţară întreţine totuşi legături economice şi istorice puternice cu Moscova.
Bulgaria, dependentă aproape integral de livrările de energie din Rusia, se pregăteşte să construiască un nou gazoduct, care îi va traversa teritoriul de la frontiera cu Turcia până în Serbia, pentru a beneficia de gazele ruseşti ce vor tranzita prin viitorul gazoduct Turkish Stream.
AGERPRES