x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul de la Casa Albă critică planul economic al guvernului de la Londra. Ce spune Joe Biden despre aprecierea dolarului american

Liderul de la Casa Albă critică planul economic al guvernului de la Londra. Ce spune Joe Biden despre aprecierea dolarului american

16 Oct 2022   •   20:05
Liderul de la Casa Albă critică planul economic al guvernului de la Londra. Ce spune Joe Biden despre aprecierea dolarului american
Sursa foto: Hepta

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, spune că nu este îngrijorat de evoluția dolarului. Totodată, acesta critică planul economic inițial al premierului britanic Liz Truss, despre care spune că ar fi o greșeală, scrie Reuters.

"Nu sunt îngrijorat de puterea dolarului. Sunt îngrijorat de restul lumii", a spus liderul de la Casa Albă. Dolarul american s-a apreciat puternic față de alte monede.  

El a mai precizat că economia americană este robustă.

"Economia noastră este puternică, partea internă a acesteia. Inflația este la nivel mondial. Peste tot în lume este mai rău decât în Statele Unite. Așa că problema este lipsa creșterii economice și a unei politici sănătoase în alte țări, nu la noi", a declarat Biden. 

Ultimul raport al Departamentului Muncii arată că prețurile de consum din SUA au crescut peste estimări în luna septembrie, în condițiile în care chiriile și costul alimentelor s-au scumpit.

Totodată, Joe Biden și-a exprimat părerea și despre politica economică a noului guvern de la Londra. 

Liz Truss l-a demis, vineri, pe ministrul de  Finanțe, Kwasi Kwarteng, și a renunțat la unele părți ale pachetului economic, după ce a provocat turbulențe pe piața financiară, inclusiv o scădere abruptă a valorii lirei sterline.

Totodată, liderul de la Casa Albă critică frecvent politicile economice conservatoare, asociate în SUA cu fostul președinte Ronald Reagan și cu republicanii, deși acesta din urmă este considerat unul dintre cei mai buni șefi de stat. 

Totuși, Casa Albă a refuzat anterior să comenteze planul Truss, care prevedea inițial eliminarea cotei maxime de impozitare a veniturilor de 45% în Marea Britanie.

"Nu am fost singurul care a crezut că a fost o greșeală", a spus Biden..

Noul ministru de Finanțe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a declarat că unele taxe vor crește și sunt necesare decizii dure în materie de cheltuieli, afirmând că Truss a făcut greșeli în timp ce se luptă pentru a-și păstra poziția, la puțin peste o lună de începutul mandatului.

 

×
Subiecte în articol: Joe Biden dolar liz truss