x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liga Arabă impune sancţiuni economice Siriei, Rusia va trimite nave de război în zonă în 2012

Liga Arabă impune sancţiuni economice Siriei, Rusia va trimite nave de război în zonă în 2012

de Marina Constantinoiu    |    28 Noi 2011   •   13:21
Liga Arabă impune sancţiuni economice Siriei, Rusia va trimite nave de război în zonă în 2012

Liga Araba a adoptat duminica o serie de sanctiuni economice impotriva Siriei pentru a constrange regimul de la Damasc sa opreasca represiunea sangeroasa impotriva protestatarilor, a anuntat premierul quatariot Hamad ben Jassem al-Thani, cu ocazia unei consiliu extraordinar al ministrior arabi desfasurat la Cairo, transmite AFP.

Aceste sanctiuni prevad inghetarea tranzactiilor comerciale cu Guvernul sirian dar si a conturilor bancare detinute de Executivul de la Damasc in alte tari arabe, suspendarea legaturilor aeriene intre tarile arabe si Siria si interdictia calatoriei in tarile arabe a oficialilor de la Damasc, conform rezolutiei votate de Liga.

Dintre cei 21 de membri ai Ligii - fara Siria care este suspendata de la jumatatea lunii noiembrie - 19 au votat in favoarea sanctiunilor, in timp ce Irakul si Libanul s-au disociat de aceasta initiativa, conform seicului Hamad. Acestea sunt primele sanctiuni de o asemenea amploare dictate de catre Liga impotriva unui stat membru.

Regimul de la Damasc a ignorat toate ultimatumurile ce i-au fost adresate, insa sambata seful diplomatiei siriene, Walid Mouallem, a acuzat tarile arabe ca ar favoriza o interventie straina in Siria. De altfel, ministrul sirian al Afacerilor Externe, Walid Mouallem, a afirmat luni ca Liga Araba refuza sa recunoasca prezenta in Siria a "grupurilor de teroristi', care se fac vinovati de violentele din tara.
La randul ei, Uniunea Europeana va inaspri sanctiunile petroliere si financiare contra Siriei, interzicand in special exporturile de materiale utilizabile in sectorul petrolier si cel al gazelor naturale si luand la puricat posibilele surse de finantare ale Guvernului sirian, au declarat surse diplomatice europene. Noile sanctiuni vor fi supuse votului ministrilor europeni de Externe care se reunesc joi la Bruxelles.

Economia siriana este deja afectata de sanctiunile europene si americane, iar masuruile similare luate de statele arabe ar putea sufoca Siria, tara care se bazeaza pe exporturile catre lumea araba. Nu mai putin de jumatate dintre exporturile siriene se fac in tari arabe, iar un sfert dintre importuri provin de asemenea din spatiul arab.

Pe de alta parte, cotidianul rus Izvestia sustine ca Rusia va trimite in 2012 o flota de nave de razboi in Siria, oficial pentru o simpla escala, in timp ce tensiunile dintre Moscova si Occident pe tema crizei siriene sunt in crestere.
Navele, in frunte cu singurul portavion rus, "Amiralul Kuznetov", vor ancora in primavara lui 2012 in portul Tartous, unde se afla o baza navala ruseasca, a declarat purtatorul de cuvant al sefului Statului Major al Marinei ruse, citat de Izvestia, preluata de France Presse. Aceasta baza, infiintata in epoca sovietica, serveste mai ales intretinerii si aprovizionarii navelor. Momentan, nicio nava nu se afla acolo. Purtatorul de cuvant al Marinei a subliniat totusi ca proiectul de trimitere a navelor in Siria nu este legat de ciocnirile dintre fortele regimului Bashar al-Assad si opozitie. Rusia refuza cu obstinatie sa se alature Occidentului in condamnarea represiunii din Siria, care s-a soldat cu mai mult de 3 500 de morti conform ONU, si se opune in continuare oricaror sanctiuni impotriva Damascului.

×
Subiecte în articol: Rusia siria liga araba sanctiuni economice