x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Limba română a devenit limba de stat a Republicii Moldova. "Moldoveneasca" a pierdut la Curtea Constituţională

Limba română a devenit limba de stat a Republicii Moldova. "Moldoveneasca" a pierdut la Curtea Constituţională

05 Dec 2013   •   16:23
Limba română a devenit limba de stat a Republicii Moldova. "Moldoveneasca" a pierdut la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis astăzi că limba oficială a ţării este româna, nu limba moldovenească, aşa cum prevede constituţia ţării, informează publika.md.

Potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale din Moldova, Alexandru Tănase, textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, în care se specifică faptul că în Republica Moldova se vorbeşte limba română, prevalează asupra textului Constituţiei din această ţară, în care se spune că limba oficială este cea moldovenească.

Curţii Constituţionale din Moldova i se cerut să clarifice această discrepanţă de către deputaţii din Partidul Liberal Ana Guţu şi Mihai Ghimpu. Aceştia au arătat în sesizare că deşi în articolul 13 din Constituţie limba moldovenească figurează ca limbă de stat, în Declaraţia de Independenţă limba oficială este limba română.

Potrivit media-azi.md, în motivarea deciziei, reprezentanţii Curţii Constituţionale spun că Declarația de independență a Republicii Moldova din 1991 face corp comun cu Constituția țării, iar în cazul unor divergențe între cele două, textul Declarației de independență prevalează. 

Decizia Curții este definitivă și nu poate fi atacată.

Ana Guțu, autoarea sesizării, s-a arătat mulţumită de decizia instanței.

Să constatăm că s-a făcut o dreptate privind constituționalitatea normei lingvistice care a fost viciată în articolul 13. (...) A fost constituționalizată Declarația de independență a Republicii Moldova, așa cum am cerut”, a spus Ana Guțu.

Deputatul liberal Valeriu Munteanu a spus că Parlamentul este obligat în cel mai scurt timp să implementeze decizia Curții.

În situația în care nu va catadicsi, ne vom adresa din nou Curții. Nu este o recomandare, ci o obligație”, a spus Munteanu.

Deputatul a adăugat că neimplementarea acestei decizii de către Parlament ar putea fi un motiv de dizolvare al acestuia, pentru că ar însemna încălcarea Legii Supreme.

×
Subiecte în articol: limba moldoveneasca republica moldova