x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lituania - Criza politica

Lituania - Criza politica

de Marina Constantinoiu    |    02 Iun 2006   •   00:00

Retragerea de la guvernare a unui partid politic a reusit sa bulverseze scena politica lituaniana, antrenand demisia premierului Algirdas Brazauskas, si, evident, a Cabinetului. Decizia lui Brazauskas (73 de ani), care se afla in functie din iulie 2001, este consecinta retragerii de la guvernare a Partidului Muncii (formatiune populista), condus de miliardarul de origine rusa Viktor Uspaskici. Fara sprijinul Partidului Muncii, celelalte doua partide din coalitie, Partidul Social Democrat al premierului si Uniunea Fermierilor, sunt minoritare in Parlamentul de la Vilnius.

URMATORII PASI. De notat ca Brazauskas a sugerat ca este dispus sa-si reia functia dupa formarea unui nou Guvern. Dupa demisia Cabinetului, presedintele Valdas Adamkus are la dispozitie 15 zile pentru a numi un nou premier, care va trebui sa prezinte un nou Cabinet. Tensiunile dintre partenerii coalitiei de guvernamant au culminat luni, cand presedintele tarii, Valdas Adamkus, a anuntat ca si-a pierdut increderea in doi ministri, membri ai Partidului Muncii, acuzati de coruptie.

Analistii de la Vilnius cred ca este putin probabil sa fie gasit un premier care sa primeasca votul deputatilor, si apreciaza ca aceasta este "cea mai grava criza politica" de la proclamarea independentei Lituaniei, in 1991. (Marina Constantinoiu)

×
Subiecte în articol: externe