x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lituania, în proces pentru închisorile secrete CIA. România ar putea fi următoarea vizată

Lituania, în proces pentru închisorile secrete CIA. România ar putea fi următoarea vizată

28 Oct 2011   •   08:12
Lituania, în proces pentru închisorile secrete CIA. România ar putea fi următoarea vizată

Lituania a fost actionata in judecata la CEDO in legatura cu presupuse inchisori secrete pe care CIA le-ar fi instalat pe teritoriul sau ca parte a unui program de "extradari extraordinare" extins in toata lumea, iar Romania ar putea fi urmatoarea vizata, informeaza RFI, citat de Agerpres.

Executivul lituanian a devenit astfel cel de-al treilea guvern european care se confrunta cu urmariri judiciare in urma sprijinului acordat operatiunilor agentiei, dupa ce Macedonia si Polonia au fost deja acuzate de incalcarea Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, scrie The Guardian.

Parlamentul lituanian a recunoscut ca CIA a infiintat doua inchisori cu ajutorul serviciilor de securitate ale tarii, SSD. Una se afla intr-un centru de echitatie dintr-un sat situat in apropiere de capitala Vilnius, iar cealalta intr-o fosta casa de oaspeti din Vilnius. Raportul parlamentului nu a putut stabili insa daca in cele doua inchisori au fost detinuti suspecti de terorism.

Potrivit unor informatii din presa americana, CIA a operat o inchisoare secreta si in centrul Bucurestiului, generand speculatii ca si Romania s-ar putea confrunta cu proceduri juridice la CEDO.

×