x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lituania şi-a retras sprjiniul pentru ratificarea ACTA

Lituania şi-a retras sprjiniul pentru ratificarea ACTA

16 Feb 2012   •   08:49
Lituania şi-a retras sprjiniul pentru ratificarea ACTA

Lituania a devenit al patrulea stat european care si-a retras sprijinul pentru ratificarea acordului multilateral cu privire la bunurile contrafacute ACTA, a anuntat ministrul Justitiei lituanian, Remigijus Simasius.

Potrivit The Baltic Course, ministrul a mentionat ca anumite dispozitii ale acestui tratat "ridica intrebari serioase". "S-a hotarat ca ACTA sa nu fie ratificat. Vor avea loc consultatii. Este nevoie de lungi dezbateri pentru ca opinia publica si institutiile au ridicat probleme destul de serioase", a declarat ministrul.

Lituania a fost unul din cele 22 de state care au semnat acordul de ratificare, luna trecuta, in Japonia. Insa de atunci, temerile ca ACTA ar putea limita drepturile internautilor pe motivul descarcarilor ilegale a incins spiritele in Europan.

Zilele trecute, 600 de lituanieni au infruntat gerul de afara pentru a protesta impotriva ACTA, in capitala Vilnius.

Negociat intre Uniunea Europeana, Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia textul este destinat sa lupte impotriva produselor contrafacute in sens foarte larg, de la medicamente si alte produse, pana la descarcarile ilegale de pe Internet.

Ieri, Bulgaria a anuntat ca isi retrage sprijinul pentru ACTA. Bulgaria a devenit al treilea stat est-european care anunta suspendarea ratificarii tratatului ACTA, dupa Polonia si Cehia, care au facut acelasi lucru saptamana trecuta.

×