x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 100. Dmitri Medvedev: Moscova va ataca centrele de decizie din Kiev dacă Ucraina va ataca teritoriul Rusiei cu armele primite din SUA

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 100. Dmitri Medvedev: Moscova va ataca centrele de decizie din Kiev dacă Ucraina va ataca teritoriul Rusiei cu armele primite din SUA

03 Iun 2022   •   06:35
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 100. Dmitri Medvedev: Moscova va ataca centrele de decizie din Kiev dacă Ucraina va ataca teritoriul Rusiei cu armele primite din SUA
Sursa foto: Hepta

Vineri, 3 iunie 2022, este cea de-a 100-a zi de război în Ucraina.

Update Imagini din centrul Mariuopolului

Update Un incendiu puternic a izbucnit vineri dimineața, 3 iunie, la depozitul unei fabrici ce produce plastic și cauciuc în Naberezhnye Chelny (Republica Tatarstan) din Rusia.

Flăcările au cuprins o suprafață de 2.000 de metri pătrați, scrie Twitter Nexta. Depozitul unde a izbucnit incendiul aparține companiei „Altyn Polymer”, care produce polietilenă și produse polimerice (pungi, folii, produse de natură mai complexă) de 13 ani, potrivit site-ului firmei.

Update Liderul cecen Ramzan Kadîrov anunță că a avut o „întâlnire fructuoasă” cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

„Sergei Kujugetovici a identificat noi sarcini care implică îmbunătățirea tacticilor ulterioare. Măsurile luate vor face posibilă creșterea semnificativă a eficacității manevrelor ofensive, ceea ce contribuie la desfășurarea operațiunii speciale într-un ritm accelerat”, a scris Kadîrov pe pagina sa de Telegram.

Update Ministerul britanic al Apărării anunță că în prezent, Rusia controlează peste 90% din teritoriul regiunii Lugansk. În următoarele două săptămâni, probabil, această cifră va ajunge la 100%. Dar, pentru realizarea acestui obiectiv, rușii vor înregistra pierderi mari de resurse, mai anunță Ministerul britanic al Apărării .

„Pe alte direcții, Rusia nu a reușit să pună în aplicare nicio manevre, și au intrat în defensivă”.

Update Moscova va lovi decisiv centrele de decizie din Kiev dacă Ucraina va folosi armele primite de la Statele Unite ale Americii împotriva teritoriului Rusiei, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. SUA au anunțat că vor trimite în Ucraina un nou pachet de ajutor militar, constând în principal în sisteme multiple de rachete Himars, însă cu condiția ca acestea să nu fie folosite pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei.

„Dacă aceste arme vor fi folosite împotriva teritoriului Rusiei, forțele armate ale țării noastre nu vor avea de ales decât să distrugă centrele de decizie”, a declarat Dmitri Medvedev joi, pentru canalul Al Jazeera, potrivit agenției TASS.

„Toată lumea înțelege ce fel de centre sunt acestea – Ministerul Apărării, Statul Major General și orice altceva”, a subliniat Medvedev.

Flota din Rusia va face exerciții în Pacific. Peste 40 de nave vor participa

 Flota Rusiei din Pacific începe exerciții de o săptămână cu peste 40 de nave, anunță mai multe agenții de presă rusești preluate de Reuters.

Flota rusească din Oceanul Pacific a anunțat o serie de exerciții de o săptămână la care participă peste 40 de nave și până la 20 de avioane, au anunțat agențiile de presă, care citează Ministerul Apărării.

Potrivit ministerului, exercițiile, care vor avea loc în perioada 3-10 iunie și vor implica, printre altele, „grupuri de nave împreună cu aviația navală care vor efectua operațiuni de căutare a submarinelor (inamice)".

Ucraina se află la mii de kilometri distanță de locul unde au loc exercițiile din Pacific.

Rusia consideră "autodistructive" sancţiunile Uniunii Europene asupra importurilor de petrol

Decizia Uniunii Europene de a interzice parţial importurile de petrol din Rusia probabil va destabiliza pieţele globale ale energiei, susţine Administraţia de la Moscova, considerând această abordare drept "autodistructivă" pentru Blocul comunitar.

"Decizia Uniunii Europene de a renunţa parţial la petrolul rusesc şi la produse petroliere, precum şi refuzul de a mai emite asigurări navelor comerciale ruse probabil vor genera noi majorări de preţuri, vor destabiliza pieţele energiei şi vor perturba reţelele de aprovizionare", anunţă Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţia Reuters.

"Sunt măsuri autodistructive. Bruxellesul şi sponsorii politici ai Washingtonului poartă întreaga responsabilitate pentru exacerbarea problemelor globale în domeniile alimentar şi energetic cauzate de acţiunile nelegitime ale Uniunii Europene", subliniază Ministerul rus de Externe.

Uniunea Europeană a anunţat o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv reducerea semnificativă a importurilor de petrol. "Vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că limitarea importurilor de petrol din Rusia va priva Moscova de resurse financiare pentru continuarea războiului în Ucraina. "Vom opri o sursă uriaşă de finanţare a aparatului de război. Exercităm presiuni maxime asupra Rusiei pentru oprirea războiului", a argumentat Charles Michel la finalul reuniunii speciale a Consiliului European.

Acordul este rezultatul unui compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia, care s-au opus propunerii iniţiale a Comisiei Europene de a opri total, în mod etapizat, importurile de petrol din Rusia. Liderii UE nu au putut ajunge la un acord privind oprirea totală a importurilor de petrol din Rusia, astfel că au acceptat oprirea importurilor pe cale maritimă. Polonia şi Germania au fost nevoite să ofere garanţii Ungariei, Slovaciei şi Cehiei că, în cazul în care Rusia va opri ca ripostă exporturile pe cale terestră, vor furniza petrol acestor ţări.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia Dmitri Medvedev