x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 101.Un avion militar ucrainean a fost doborât în apropiere de Odesa, anunță ministrul rus al Apărării

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 101.Un avion militar ucrainean a fost doborât în apropiere de Odesa, anunță ministrul rus al Apărării

04 Iun 2022   •   06:55
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 101.Un avion militar ucrainean a fost doborât în apropiere de Odesa, anunță ministrul rus al Apărării
Sursa foto: Hepta

Sâmbătă, 4 iunie 2022, este cea de-a 101-a zi de război în Ucraina.

Update Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele ruse au doborât un avion militar ucrainean de transport în apropierea portului Odesa de la Marea Neagră, informează BBC.

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că avionul livra arme și muniții.

De asemenea, ministerul a transmis că un atac cu rachete în aceeași regiune a lovit un avanpost al „mercenarilor străini".

Anterior, oficiali ucraineni au raportat că o întreprindere agricolă a fost lovită de o rachetă în zona Odesa.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a anunțat că rachete rusești au lovit un centru de antrenament de artilerie din regiunea ucraineană Sumy, unde instructori străini antrenau forțele ucrainene.

Update  Forţele ucrainene au recuperat o parte din Severodoneţk (est), cu toate că trupele ruse controlează circa jumătate din acest oraş, a declarat guvernatorul militar al regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, pe contul său de Facebook, transmite sâmbătă EFE.

Oraşul industrial Severodoneţk este un punct strategic cheie pentru ocupanţii ruşi, în eforturile lor de a controla Donbasul.

Iniţial, potrivit lui Gaidai, ruşii reuşiseră să cucerească 70% din oraş, însă atacul lor a fost respins şi ucrainenii au recuperat poziţiile.

"Ruşii nu vor putea obţine controlul regiunii în două săptămâni, aşa cum prevăzuseră serviciile de informaţii britanice", a insistat guvernatorul ucrainean.

Update Serviciile de informații ucrainene comunică cu luptătorii capturați de la oțelăria Azovstal și Kievul face tot posibilul pentru a asigura eliberarea lor, a declarat ministrul ucrainean de interne.

„Prin intermediul lor (serviciile de informații-n.r.) aflăm despre condițiile de detenție, de nutriție și despre posibilitatea eliberării lor”, a declarat Denys Monastyrskiy, ministrul ucrainean de interne, la televiziunea ucraineană, informează Reuters.

Acesta a spus că autoritățile ucrainene fac tot posibilul pentru ca aceștia să ajungă la Kiev.

Rusia a declarat în luna mai că aproape 2.000 de ucraineni s-au predat după ce au opus rezistență în ruinele din Mariupol, în tunelurile și buncărele de sub oțelăria Azovstal.

Kievul vrea ca luptătorii să fie înapoiați în cadrul unui schimb de prizonieri.

Update Războiul cu Rusia ar mai putea dura între două şi până la şase luni, a prezis consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak. În opinia sa, unul dintre principalii factori îl reprezintă capacitatea stocurilor de armament.Războiul cu Rusia ar mai putea dura între două şi până la şase luni, a prezis consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat sâmbătă de dpa.

„Acesta (războiul - n.r.) s-ar putea prelungi între două şi până la şase luni”, a declarat vineri seară Podoliak într-un interviu cu portalul rus de opoziţie Medusa.

În opinia sa, unul dintre principalii factori îl reprezintă capacitatea stocurilor de armament. Un alt factor hotărâtor este felul în care dispoziţia s-ar putea schimba în Europa, Ucraina şi Rusia.

Update:Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că are încredere în obţinerea victoriei, în timp ce  războiul rus împotriva ţării sale a ajuns la 100 de zile, relatează sâmbătă dpa.

''Cu exact 100 de zile în urmă, ne-am trezit la o nouă realitate'', a spus Zelenski într-o înregistrare video, în faţa reşedinţei sale oficiale din Kiev.

El a descris experienţa războiului în termeni de cuvinte noi care ucrainenii trebuie să le înveţe. Acestea includ unele teribile precum rachete, ruine şi deportare.

Cu toate acestea, Zelenski a subliniat că ţara sa luptă pentru pace şi victorie.

Armata rusă era considerată a doua cea mai puternică din lume când Moscova a ordonat invadarea Ucrainei, dar ce a mai rămas acum din ea sunt ''crime de război, ruşine şi ură'', a menţionat preşedintele Zelenski.

Stire Trupele ucrainene au preluat controlul asupra 20% din teritoriul orașului Severodonețk de la forțele ruse, susține șeful administrației regionale de stat din Lugansk, Serghei Gaidai, scrie unian.net.

El a subliniat că forțele armate ucrainene depun „eforturi eroice” pentru a împiedica înaintarea trupelor ruse.

„Am auzit deja de mai multe ori că armata rusă a capturat complet orașul Severodonețk. Așadar, aș vrea să spun că nu, nu au reușit să o captureze în totalitate. În plus, dacă mai devreme situația era dificilă – era vorba de aproximativ 70% din teritoriul ocupat, atunci 20% din teritoriu a fost preluat”, a spus Gaidai.

×
Subiecte în articol: Severodonețk