x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 115. Au loc "bătălii feroce" în satele din apropierea oraşului Severodoneţk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 115. Au loc "bătălii feroce" în satele din apropierea oraşului Severodoneţk

18 Iun 2022   •   07:17
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 115. Au loc "bătălii feroce" în satele din apropierea oraşului Severodoneţk
Sursa foto: Hepta

Sâmbătă, 18 iunie 2022, este cea de-a 115-a zi de război în Ucraina.

Update Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că Tayra, un cunoscut medic ucrainean a fost eliberat de ruși după trei luni de captivitate.

Președintele ucrainean susține că Iuliya Payevska, cunoscută drept Tayra, a fost eliberată din captivitate.

„Pot anunța astăzi că am reușit să o eliberăm din captivitate pe Tayra, paramedicul ucrainean Yuliya Payevska. Sunt recunoscător tuturor celor care au lucrat pentru a obține acest rezultat. Tayra este deja acasă. Vom continua să lucrăm pentru a-i aduce pe toți înapoi", a anunțat Zelenski pe Telegram.

Payevska a fost capturată de forțele rusești împreună cu șoferul ei în Mariupol la mijlocul lunii martie, unde lucra ca paramedic, ajutând la evacuarea soldaților și civililor răniți.

Soțul ei crede că a fost dusă în Rusia. Un videoclip de propagandă în care apărea și medicul a fost difuzat de unele canale de televiziune rusești.

Vestea eliberării ei a fost salutată de mulți comentatori ucraineni:

„Este greu de imaginat prin ce a trecut Tayra, dar este atât de minunat că este în viață și acasă", a declarat regizorul de film Iryna Tsilyk.

Update Boris Johnson s-a întâlnit a treia oară la Kiev cu Volodimir Zelensky. Boris Johnson a reafirmat sprijinul pentru Ucraina avertizând asupra riscului „oboselii Ucrainei” pe măsură ce invazia rusă ajunge în cea de-a cincea lună, scrie The Guardian.

Prim-ministrul britanic a spus că este important să se demonstreze că Marea Britanie este implicată „pe termen lung” şi va continua să ofere „rezilienţă strategică”. 

Update Rusia relochează militari la Severodonețk din alte zone de conflict pentru a cuceri orașul, spune guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai.

"Astăzi, mâine sau poimâine vor arunca în luptă toate trupele de rezervă pe care le au. Pentru că deja sunt atât de mulţi, au ajuns la o masă critică", a declarat la televiziunea naţională ucraineană guvernatorul regiunii Lugansk Serhii Gaidai.

Forţele ruse controlează mare parte din localitate.

"În satele vecine, luptele sunt foarte dificile, la Toşkivska, Zolot. Ei încearcă să avanseze, dar eşuează", a declarat acesta.
"Apărătorii noştri se luptă cu ruşii în toate direcţiile. Recent, ei au doborât un avion şi au făcut prizonieri", a mai spus Gaidai.

Update Cinci civili au fost ucişi şi alţi 12 au fost răniţi, sâmbătă, în bombardamentele ucrainene din Doneţk, au anunţat autorităţile locale proruse, citate de AFP.
"În urma bombardamentelor forţelor ucrainene, cinci persoane au fost ucise şi alte 12 au fost rănite în Republica Populară Doneţk", a anunţat statul major al autorităţilor locale  pe Telegram.

"De dimineaţă, bombardamente masive ale duşmanului vizează capitala Republicii populare Doneţk", au afirmat într-un comunicat separat forţele militare proruse.

Peste 200 de obuze de artilerie de 155 mm au căzut, sâmbătă, în mai multe cartiere din Doneţk. Bombardamentele au lovit un cinematograf şi o cafenea din centrul oraşului.

Update Comandantul Forțelor aeropurtate din Rusia, generalul colonel Andrei Serdiukov, a fost demis din cauza pierderilor masive suferite parașutiștii ruși în războiul din Ucraina, a transmis, sâmbătă, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citând surse ucrainene neverificate independent, informează site-ul independent rusesc Meduza.

Update Un schimb de prizonieri a avut loc asăzi între ruși și ucraineni. Cinci civili ucraineni au fost eliberați de forțele ruse iar luptătorii ucraineni au eliberat și ei 5 prizonieri ruși, anunță Direcția de informații a apărării din Ucraina.

Totodată, 4 din cei 5 civili au fost luați prizonieri în timpul ocupării de către Rusia a unor părți din regiunea Kiev. În cadrul schimbului a fost recuperat cadavrul unui civil ucrainean.

Autoritățile nu au precizat dacă prizonierii ruși erau combatanți.

În luna aprilie, Rusia a predat Ucrainei 60 de soldați și 16 civili în cadrul unui schimb de prizonieri de război. Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat atunci că schimbul a inclus și 10 ofițeri ucraineni.

O lună mai târziu, alți 41 de prizonieri ucraineni au fost eliberați.  

Update 77 de mineri blocați în subteran din cauza unei pene de curent şi a bombardării teritoriului controlat de separatiştii proruşi în estul Ucrainei, au fost salvaţi, sâmbătă, după ce au fost blocaţi în subteran în timpul unei pene de curent, transmite Reuters.

Aceștia lucrau la mina de cărbune Zasiadko din regiunea Doneţk. Toți sunt în siguranță. 

Autorităţile separatiste proruse din Doneţk acuză orţele ucrainene pentru bombardament.

Update Autorităţile ucrainene transmit că au loc "bătălii feroce" în satele din apropierea oraşului Severodoneţk, scrie AFP.
"Acum, luptele cele mai feroce se derulează în apropiere de Severodoneţk. Rușii nu controlează oraşul în întregime", a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaiadai.

"În satele vecine, luptele sunt foarte dificile, la Toşkivska, Zolot. Forțele ruse încearcă să avanseze dar eşuează. Apărătorii noştri se luptă cu ruşii în toate direcţiile. Recent, ei au doborât un avion şi au luat prizonieri", a declarat acesta.

De asemenea, Gaidai mai spune că localitatea Lisiceansk este "puternic bombardat".
"Nu pot să se apropie şi de aceea nu fac decât să lanseze asupra oraşului lovituri aeriene.  Situaţia este foarte periculoasă în oraş".

568 de persoane,  printre care 28 de copii, erau ascunși bineri în uzina Azot din Severodoneţk.

ONU a transmis că accesul la apă potabilă, hrană, instalaţii sanitare şi electricitate s-a redus la Severodoneţk. 

Update Institutul pentru Studii de Război (ISW) anunță în cea mai recenă analiză că armata rusă pare a fi blocată la Severodonețk, după mai bine de o lună în care nu a reușit să controleze orașul.

  • Forțele ruse tot nu reușesc să controleze orașul Severodonețk din Donbas, în ciuda trimiterii și mai multor trupe în această zonă. Eforturile de încercuire și de tăiere a liniilor de comunicație și aprovizionare ucrainene se lovesc de pozițiile fortificate ale acestora.
  • Armata Ucraineană desfășoară o contraofensivă la nord-vest de Izium. ISW consideră că aceasta este probabil menită să distragă forțele ruse de la ofensiva către Sloviansk (blocată oricum de mai bine de trei luni) dar și să perturbe liniile de aprovizionare rusești.
  • Pe Frontul de Sud, forțele ucrainene și aviația acestora au continuat să lovească logistica și fortificațiile rusești din Herson. Lupte localizate în curs de desfășurare.
  • O navă de aprovizionare rusească ce transporta un sistem antiaerian pe Insula Șerpilor a fost lovită de două rachete ucrainene și distrusă.

Update O rachetă rusească a lovit un oraș din centrul Ucrainei. Sunt cel puțin două victime, anunță Sky News.

Forțele rusești au lansat un atac cu rachete asupra orașului Krivoi Rog, situat în centrul Ucrainei, au anunțat autoritățile locale pe Telegram

Atacul s-a produs în paralel cu luptele violente care se duc în orașul Severodonețk din estul Ucrainei.

Update Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizitează, sâmbătă, orașul Nikolaev din sudul țării, în timpul unei călătorii de lucru în regiune, a anunțat sâmbătă biroul său de presă, citat de Reuters.

„Președintele a inspectat clădirea administrației regionale de stat din Nikolaev, care a fost distrusă în urma unui atac cu rachete al forțelor rusești”, se arată în comunicat.

La sfârşitul lunii martie, forţele ruse au lansat o rachetă asupra clădirii. 37 de persoane au fost ucise. De asemenea, armata rusă a ajuns atunci în suburbiile oraşului Nikolaev, dar apoi s-au retras în zonele estice şi sudice ale regiunii.

Zelenski a mai vizitat un spital din oraș și a acordat onoruri primarului Oleksandr Senkevici şi guvernatorului Vitali Kim, pentru curaj şi pentru munca lor în cele patru luni de invazie rusă.

Update Forțele ruse şi-au întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră prin amplasarea mai multor sisteme de apărare, scrie AFP.

"Ruşii au desfăşurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene ce acoperă diferite spectre de ameninţări: SA-13, Panţir, Tor, tunuri antiaeriene ZU-23-2", spune specialistul francez în apărare, Pierre Grasser, de la laboratorul Sirice de la Sorbona. 

Este vorba despre mai multe sisteme de apărare sol-aer instalate pe insulă dar și pe navele din apropiere. 

El mai spune că militarii ruși se află pe Insula Șerpilor pentru a contracara desfășurarea de comandouri ucrainene. 

Update În ultimele 48 de ore, forțele ruse și-au reînnoit eforturile în a avansa la sud de oraşul Izium din estul Ucrainei, transmite Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.

Acestea vor să avanseze în regiunea Doneţk şi să forțeze oraşul industrial Severodoneţk dinspre nord.

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus, zilele trecute, cîă luptele de la Severodoneţk sunt dure şi vor determina soarta regiunii Donbas.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, spune că circa 10.000 de civili se află în Severodoneţk.

Update Dmitro Lunin, şeful administraţiei regionale, a anunțat că în dimineața zilei de sâmbătă rușii au atacat rafinăria Kremenchug cu 6 până la 8 rachete. „Din nou sub atacul inamicului Kremenchuk. De la 6 la 8 rachete rusești au lovit rafinăria și alte infrastructuri. Detalii – mai târziu. Amenințarea de bombardament rămâne”, a transmis Dmitro Lunin. Informația a fost confirmată de Forțele Armate Operaționale, într-un comunicat pe Telegram. 

„Inamicul a lansat 7 rachete din regiunea Belgorod, care ar putea viza rafinăria Kremenchug și alte facilități de infrastructură din regiunea Poltava”, se precizează în comunicat.

Update Serghei Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare din Odesa, a anunțat, sâmbătă, într-o postare pe  Telegram, că Rusia a atacat regiunea Odessa cu două rachete de croazieră „Onyx”, acestea fiind distruse de apărarea aeriană.

„Noaptea, armata rusă a atacat regiunea Odesa cu două rachete de croazieră Onyx. Acestea au fost trase din complexul de rachete de coastă de pe teritoriul Crimeei. Rachetele au fost distruse în aer de apărarea antiaeriană ucraineană”, a scris Serghei Bratchuk.

Update O autostradă cheie care duce la ieşirea din orașul ucrainean Lisichansk, a devenit impracticabilă din cauza bombardamentelor rusești, potrivit guvernatorului regional din Luhansk, citat de BBC. Drumul leagă Lysychansk și orașul Bakhmut, aflat la aproximativ 55 km spre sud-vest, a declarat Serhiy Haidai, într-o postare online. Haidai a mai spus că Lisichansk se află încă în totalitate sub control ucrainean.

Stire. Rușii au ucis astăzi patru civili în regiunea Donețk. Despre asta a anunțat șeful administrației militare a regiunii, Pavel Kirilenko, scrie novosti.dn.ua.

Potrivit acestuia, alți șase civili au fost răniți. Autoritățile ucrainene nu au reușit să stabilească numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovaha.

×
Subiecte în articol: Ucraina