x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 116. Rusia își trimite toate rezervele la Severodonetsk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 116. Rusia își trimite toate rezervele la Severodonetsk

19 Iun 2022   •   07:48
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 116. Rusia își trimite toate rezervele la Severodonetsk
Sursa foto: Hepta

Duminică, 19 iunie 2022, este cea de-a 116-a zi de război în Ucraina.

Update Situaţia este ''destul de complicată'' dar ''sub control'' în regiunea Harkov din nordul Ucrainei din cauza faptului că trupele ruse au reluat ofensiva, anunță Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne, citat de EFE.

Acesta spune că forțele ruse vor să recâştige teren în zona oraşului Harkov, al doilea ca mărime al Ucrainei după Kiev.

Și guvernatorul provinciei Lugansk, Sergei Gaidai, spune că la Severodoneţk soldații ruși ''folosesc tactici aşa-numite de explorare, încearcă să avanseze etapă cu etapă, metru cu metru''.

Totodată, Ministerului rus al Apărării transmite că forțele ruse au lovit cu rachete Iskander un centru ucrainean de reparare a tancurilor la Harkov. 

În oraşul Nikolaev au fost distruse r 10 obuziere şi 20 de vehicule militare furnizate Ucrainei de statele occidentale cu rachete Kalibr.

Tot cu rachete Kalibr a fost lovit și un centru de comandă ucrainean din regiunea Dnipropetrovsk. 50 de ofiţeri ucraineni, printre care şi generali, transmite dpa.

''Nu vom preda sudul nimănui'', a spus Volodimir Zelenski, la revenirea dintr-o vizită în orașele Nikolaev și Odessa. 

Update Noul comandant al armatei britanice nu a ezitat o clipă și le-a spus trupelor să se pregătească să lupte și să învingă Rusia în Cel de-al Treilea Război Mondial.

Vorbim despre generalul Patrick Sanders, cel care a fost numit în fruntea armatei chiar în această săptămână.

”Suntem geneația care trebuie să pregătească armata să lupte din nou în Europa. Sunt primul șef al Statului Major General din 1941 care a preluat comanda armatei în umbra unui război terestru din Europa care implică o putere continentală.

Amenințarea durabilă arată că am intrat într-o nouă eră a securității. Este datoria mea să fac armata noastră cât se poate de letală și eficientă. Momentul este acum și e oportunitatea noastră să profităm”, le-a zis acesta militarilor. 

Update Trupele rusești vor încerca să avanseze spre Harkov pentru a cuceri orașul, a anunțat un oficial ucrainean, citat de Reuters.

Situația la nord de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, este destul de dificilă, deoarece forțele rusești au încercat să se apropie pentru a bombarda din nou orașul, a declarat duminică un oficial din cadrul Ministerului ucrainean de Interne.

„Rusia încearcă să facă din Harkov un oraș de linia întâi", a spus Vadym Denysenko, consilier al ministrului de Interne, la televiziunea națională ucraineană.

Orașul Harkov a fost bombardat la începutul războiului.

Update Forțele ruse au distrus cu rachete un depozit de combustibili în estul Ucrainei. O persoană a fost ucisă, scrie Reuters. 

Un depozit de combustibil din orașul Novomoskovsk, din estul Ucrainei, a explodat duminică, provocând moartea unei persoane și rănirea altor două.

Depozitul a fost lovit, sâmbătă, de trei rachete rusești, a declarat șeful administrației regionale. În total, 11 persoane au fost rănite, a spus Valentyn Reznichenko.

În momentul exploziei, pompierii încercau să stingă un incendiu provocat de atacul cu rachete, la aproximativ 14 ore după ce depozitul fusese lovit, a declarat Reznichenko în această dimineață.

Novomoskovsk se află la nord-est de Dnipro, capitala regională.

Update Doi comandanți ai luptătorilor ucraineni care au apărat uzina siderurgică Azovstal din portul Mariupol au fost transferați în Rusia pentru investigații, a anunțat agenția de stat TASS.

Svyatoslav Palamar, un comandant adjunct al batalionului Azov, și Serhiy Volynsky, comandantul Brigăzii 36 de pușcași marini a Forțelor Armate ucrainene, au fost mutați în Rusia, anunță TASS care preia informația de la o sursă din cadrul forțelor de ordine.

„Alți ofițeri din diferite unități ucrainene au fost, de asemenea, transportați în Rusia", a mai spus sursa.

Jurnaliștii nu au putut verifica informația din surse independente.

La începutul acestei luni, Ucraina a anunțat că serviciile sale de informații au fost în legătură cu luptătorii capturați de la oțelăria Azovstal.

Reprezentanții Kievului încearcă să facă un schimb de prizonieri cu Moscova care să-i includă și pe luptătorii de la Azovstal, dar rușii nu au răspuns solicitării.

Sursă ucraineană: Rusia își trimite toate rezervele la Severodonetsk

Un guvernator ucrainean susține că rușii mobilizează în jurul Severodonetsk toate rezervele de care dispune în alte zone, anunță Sky News.

Rusia trimite un număr mare de trupe de rezervă la Severodonetsk din alte zone de luptă pentru a încerca să obțină controlul total al orașului din estul țării, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk.

„Astăzi, mâine sau poimâine, vor arunca toate rezervele pe care le au... pentru că sunt deja atât de mulți acolo, încât au ajuns la masa critică", a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai, la televiziunea națională.

El a precizat că forțele rusești controlează deja cea mai mare parte din Severodonetsk.

Rușii au folosit artileria pentru a arunca în aer trei poduri care fac legătura cu teritoriul controlat de ucraineni în Severodonetsk.

Orașul este acum complet izolat.

×
Subiecte în articol: Ucraina