x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 12. Lupte grele lângă Kiev. Bombardamente puternice asupra Nikolaev. Negocierile ruso-ucrainene au reînceput

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 12. Lupte grele lângă Kiev. Bombardamente puternice asupra Nikolaev. Negocierile ruso-ucrainene au reînceput

07 Mar 2022   •   06:58
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 12. Lupte grele lângă Kiev. Bombardamente puternice asupra Nikolaev. Negocierile ruso-ucrainene au reînceput
Sursa foto: hepta

Război în Ucraina, ziua 12. Armata rusă va "opri focul" și va "deschide coridoare umanitare în orașele ucrainene". Două promisiuni anterioare de încetare a focului din partea Rusiei nu au fost onorate.

UPDATE 20:50 - A treia rundă de discuţii privind conflictul dintre Ucraina şi Rusia s-a încheiat cu "mici evoluţii pozitive" legate de potenţialele coridoare umanitare, potrivit unor rapoarte.

Mihail Podolyak a postat un filmuleţ pe Twitter, imediat după finalizarea celei de-a treia runde de negocieri. „A treia rundă de negocieri s-a încheiat. Există progrese în ceea ce priveşte îmbunătăţirea logisticii coridoarelor umanitare... Vor continua consultările intensive cu privire la blocul politic de bază al reglementărilor, împreună cu încetarea focului şi garanţiile de securitate”. 

Update 18.55 De la Vynohvradar, la nord vest de Kiev se lanseaza tiruri de racheta

Update 18.45 Cernighiv dupa ultimul bombardament

Update 17.53 De aproximativ 30 de minute trupele FR lanseaza rachete "Calibr" in zona Kiev

Update 17.48 Kiev, in urma cu 20 de minute. Un proiectil a lovit un imobil

Update 17.45 Tokmak, regiunea Zaporozhye. Oamenii nu permit ocupanților să îndepărteze steaguri ale Ucrainei

Update 17.04 Salvatorii demontează structuri și caută oameni sub dărâmăturile unei clădiri de birouri cu 4 etaje din districtul Novobavarsky.

Update 17.01 A treia negociere ruso-ucraineană

Update 17.00 Locuitorii din Chaplynka, regiunea Herson, au otganizat un protest impotriva invaziei Rusiei. Pentru dispersarea lor, militarii rusi au folosit armele din dotare.

Update 16.50 Tren blindat adus de Federația Rusă în Ucraina. Se îndreaptă spre Mariupol

Update 16.05 Au reînceput negocierile ruso-ucrainene. Discuțiile au loc la Belovejskaia Puşcea, o localitate din regiunea Brest, în apropiere de frontiera cu Polonia, unde s-a ţinut a doua rundă de negocieri.

Update 16.00 Dupa bombardamentele din districtul Herson. Atât a rămas din cel mai mare mall din regiune

Update 15.44 Delegația ucraineană a ajuns în Belarus pentru negocierile cu delegația rusă.

Update 15.30 Noi trupe cecene sunt pregatite pentru a fi transferate catre Ucraina.

 

Update 15.20 Salvatorii ucraineni  intervin in satele din regiunea Nikolaev, afectate de bombardamente. O femeie a fost scoasa de sub daramaturi si transportata la spital

Update 15.05 Președinta Comisiei Europene Ursula Von der Leyen susține că UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, scrie CNN.

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza „imprudenței Kremlinului față de cetățeni (inclusiv) femei, copii (și) bărbați”, a declarat luni președinta Comisiei Europene.

Update 15.00 Conform unor surse neoficiale ucrainene, se dau lupte, acum, la marginea orasului Mariupol.

Update 14.55 Consecintele unei lovituri de racheta. La Harkov.

Update 14.50 Consilierul președintelui ucrainean Mihail Podolyak anunță că negocierile dintre Rusia și Ucraina vor începe la ora 16:00. Potrivit lui Podolyak, delegația Ucrainei a rămas neschimbată

Update 14.45 Potrivit unor surse ucrainene neoficiale, acum, in regiunea Sumi, mai multi militari s-au predat Fortelor Ucrainene

Update 14.10 La Odesa strazile au fost baricadate, voluntarii se pregatesc pentru lupte. In urma cu un minut sirenele au anuntat alarma aeriana

Update 14.00 Rusia a stabilit o listă a „statelor” neprietenoase, cărora le poate plăti datoriile în ruble

„Guvernul a aprobat o listă a statelor și teritoriilor străine care comit acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei, companiilor și cetățenilor ruși. Ordinul în acest sens a fost semnat. Lista include Australia, Albania, Andorra, Regatul Unit, inclusiv Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, statele membre ale Uniunii Europene, Islanda, Canada, Liechtenstein, Micronezia, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Republica Coreea, San Marino, Macedonia de Nord, Singapore, SUA, Taiwan, Ucraina, Muntenegru, Elveția, Japonia”, potrivit Executivului de la Moscova.

 

Update 13.20 La Energodar, locuitorii au iesit in strada pentru a-i comemora pe cei cazuti in luptele de acum cateva zile

Update 13.10 Evacuarea din Irpen continua, afirma surse  ucrainene. Potrivit acestora, in  doua ore, de dimineata, aproximativ 2.000 de oameni au parasit orasul

Update 13.00 La Nikolaev continua atacurile de artilerie. Doua camioane incarcate cu carburanti au fost nimerite pe strada.

 

Update 12.45 Forțele ruse continuă ofensiva către orașul-port Nikolaev, scrie CNN.

Update 12.30 Delegația Rusiei a ajuns în Belarus pentru a treia rundă de negocieri cu Ucraina, scrie canalul de Telegram Nexta.

„Delegația rusă a a ajuns în Belarus pentru negocieri cu delegația ucraineană în aceeași componență, Ucraina nu a raportat încă detalii despre delegații săi”, menționează Nexta.

Update 12.12 Viceprim-ministrul Ucrainei a spus că coridoarele umanitare încă nu sunt deschise

Update 12.10 Liderul localităţii ucrainene Hostomel, în apropiere de capitala Kiev, a fost ucis, potrivit autorităţilor locale, relatează DPA.

Update 12.00 În Dnipro, cetățenii testează o catapultă pentru a lansa sticle cu amestec incendiar.

Update 12.00 Delegația Federației Ruse a zburat în Belarus pentru a treia rundă de negocieri cu Ucraina, relatează presa rusă și belarusă și cea ucraineană

Update 11.40 Forțele armate ucrainene au distrus 11.000 de soldați ruși, 290 de tancuri, 46 de avioane și 68 de elicoptere până pe 7 martie.

Update 11.20 Propunerea Moscovei ca plecarea cetăţenilor ucraineni din oraşele asediate de forţele ruse să se facă prin culoare umanitare cu condiţia ca aceştia să ajungă în Rusia sau în Belarus este "complet imorală", a comunicat luni un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Update 10.45 În adăposturile din Ucraina. Oamenii încearcă să trăiască uitând de războiul de deasupra lor

Update 10.40 Potrivit unor surse neoficiale, noaptea trecută, la Nikolaev, în timpul bombardamentelor artileriei ruse, un depozit cu muniție aparținând Forțelor Militare Ucrainene a explodat

Update 09.50 Gruparea de hackeri Anonymous susține că a piratat posturile de televiziune de stat rusești pentru a difuza imagini din timpul războiului din Ucraina, scrie BBC.

Într-o postare pe Twitter, Anonymous a afirmat că a spart canale precum Russia 24, Channel One și Moscow 24, pe lângă serviciile rusești de streaming Wink și Ivi.

Update 09.30 La Harkov. Potrivit atat unor surse ucrainene cat si unor surse rusesti, oamenii se înghesuie să prindă un loc în trenurile care pleacă din oraș

Update 09.25 În zona Lugansk, azi dimineață, mai multe trupe ale Federației Ruse au căzut în ambuscadele militarilor ucraineni

 

Update 09.20 De la inceputul razboiului, in Ucraina,au fost distruse sau avariate 211 școli. Declaratia ii apartine ministrul Educației Serhiy Shkarlet. (imagini cu o scoala din zona Sumi)

 

 

Update 09.12 La Dnepropetrovsk oamenii au format cozi imense la gara pentru a prinde un tren spre Vest

 

 

Update 09.10 Potrivit unor informari neoficiale, în apropierea Kievului, azi dimineata au fost masate si mai multe trupe ale Federatiei Ruse.

Update 09.05 Jitomir, dupa bombardamentele recente

 

Update 09.00 La Nikolaev au avut loc, aproape întreaga noapte, serii de bombardamente, susțin surse neoficiale ucrainene. Rezultatul se poate vedea în imagini

Update 08.50 La Nikolaev, trupele ruse au abandonat, in urma luptelor, tehnica si blindatele de lupta

Update 07.50 Armata rusă va "opri focul" și va deschide coridoare umanitare în orașele ucrainene, astăzi la ora 10.00, potrivit agenției de presă Interfax.

Două promisiuni anterioare de încetare a focului din partea Rusiei nu au fost onorate.

Decizia ar fi fost luată la cererea președintelui francez Emmanual Macron, potrivit Interfax, care citează Ministerul rus al Apărării.

Coridoarele în cauză, concepute pentru a permite evacuarea civililor, sunt din Kiev, Mariupol, Harkov și Sumy.

Macron a vorbit cu Zelensky despre conversația cu Putin

Președintele francez Emmanuel Macron a discutat duminică cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky și l-a pus la curent cu convorbirea sa anterioară cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat citit la Palatul Élysée.

„Președintele Republicii a discutat cu președintele Zelensky despre convorbirea sa de astăzi (duminică - n.r.) cu președintele Putin, în timpul căreia acesta din urmă și-a dat acordul pentru un efort comun întreprins pe baza recomandărilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru a asigura siguranța și securitatea centralelor nucleare din Ucraina”, se arată în comunicat, citat de Mediafax.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, își exprimase „îngrijorarea gravă” cu privire la securitatea nucleară în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Vladimir Putin, duminică, mai devreme.

În convorbirea cu Zelensky, Macron „a reiterat necesitatea absolută de a evita orice atac asupra integrității instalațiilor nucleare civile ucrainene”, potrivit CNN.

Potrivit Palatului Élysée, s-a discutat, de asemenea, despre situația umanitară, iar Macron i-a spus lui Zelensky că va acorda „o atenție deosebită nevoilor Ucrainei” și că Franța va continua să acorde și mai mult sprijin în acest domeniu.

Guvernul Germaniei se opune opririi importurilor de gaz, petrol şi cărbune din Rusia

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, şi ministrul Finanţelor, Christian Lindner, au semnalat, duminică seară, că se opun sancţionării Rusiei prin oprirea importurilor de gaz, petrol şi cărbune.

"Eu pot spune că noi nu excludem nicio măsură din analizele noastre, acest lucru este clar şi evident. Dar este important următorul lucru: trebuie să aplicăm sancţiuni pe care să le putem menţine, deoarece nu ne este util să spunem că introducem mâine o sancţiune, iar peste o săptămână o anulăm pentru că nu ne permitem să o menţinem, chiar dacă vor continua să se întâmple lucruri rele în Ucraina. Ideea centrală este, şi trebuie să fim cu toţii conştienţi de acest lucru, că în Germania şi în Europa suntem dependenţi masiv de energia din Rusia. Ecologiştii nu înţeleg acest lucru. Noi spunem de mult timp în mod clar că avem nevoie de mai multă independenţă. Aceasta este realitatea", a declarat Annalena Baerbock într-un interviu acordat postului ZDF.

Întrebată ce s-ar întâmplat concret dacă Germania ar opri importurile de petrol, gaze şi cărbune din Rusia, ministrul german de Externe a atras atenţia că Germania ar rămâne fără electricitate. "În cazul cărbunelui, 50% din importuri provin din Rusia. Iar centralele pe bază de cărbune produc electricitate şi căldură pentru noi şi pentru alte ţări", a argumentat Annalena Baerbock.

Şi ministrul Finanţelor, Christian Lindner, a semnalat că Germania nu poate opri importurile de energie din Rusia. "Nu trebuie să ne limităm capacităţile de a aplica sancţiuni pe care să le putem menţine. Introducerea unui embargou la importuri ar avea impact negativ", a subliniat Lindner, citat de publicaţiile Bild şi Le Monde.

Anterior, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat că oprirea importurilor de gaz şi petrol din Rusia riscă să afecteze "pacea socială" în Germania.

×