x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 127. Trupele ruse au părăsit Insula Șerpilor

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 127. Trupele ruse au părăsit Insula Șerpilor

30 Iun 2022   •   08:00
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 127. Trupele ruse au părăsit Insula Șerpilor
Sursa foto: Hepta

Joi, 30 iunie 2022, este cea de-a 127-a zi de război în Ucraina.

Update Cadavrele a încă cinci persoane au fost găsite sub dărâmăturile centrului comercial Amstor din Kremenciuk, distrus de un atac cu rachete rusești, anunță Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

„Începând cu ora 15:30, la locul intervențiilor de salvare de urgență de pe teritoriul centrului comercial Amstor, au fost găsite încă 5 fragmente de corp”, se arată în comunicat.

De la începutul lucrărilor, au fost găsite în total 22 de cadavre.

Pe 27 iunie, trupele rusești au lansat un atac cu rachete asupra centrului comercial Amstor din Kremenciuk.

Cel puțin 18 persoane au fost ucise și 65 rănite în atacul asupra mall-ului.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul a vizat „hangare cu arme și muniții din SUA și din țări europene” și a descris centrul comercial ca fiind „inoperabil”.

Update Șeful regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, spune că orașul Lisiceansk este bombardat continuu de ruși. a fost distrus sediul poliției și teritoriul rafinăriei de petrol.

Potrivit lui Gaidai, Rusia nu renunță la intenția de a bloca orașul Lisiceansk și de a prelua controlul pe tronsonul autostrăzii Lisiceansk-Bahmut.

Update Trupele ruse au părăsit Insula Șerpilor – Ministerul rus al Apărării.

„La 30 iunie, ca gest de bunăvoință, Forțele Armate ale Federației Ruse și-au încheiat obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Update Armata ucraineană a anunțat joi, 30 iunie, despre o nouă lovitură asupra Insulei Șerpilor.

„În timpul nopții, în rezultatul unei operațiuni militare reușite, cu lovituri de foc ale unităților noastre de rachete și artilerie asupra Insulei Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula. Acum Insula Șerpilor este acoperită de foc, se aud explozii.
Rezultatele finale ale operațiunii sunt în continuare investigate”, se arată în raportul Comandamentului Operațional „Sud”.

Update O secvență video care surprinde impactul unei rachete rusești cu un bloc de locuințe din Nikolaev (Mykolaiv) este publicată de canalul Nexta.

Imaginile amintesc în mod tulburător de bombardarea mall-ului din Kremenciuk, unde cel punțin 20 de oameni au fost uciși.

La Nikolaev, atacul a venit după cel din Kremenciuk.

În materialul video, racheta lovește partea superioară a blocului de locuințe sub un unghi ascuțit.

rmează o explozie de mari proporții, care-i spulberă pe locatari.

Conform unui bilanț al autorităților ucrainene, actualizat joi, cel puțin șase persoane și-au pierdut viața în acest incident.

 

 

Putin vrea în continuare să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei - servicii secrete

Președintele rus Vladimir Putin vrea în continuare să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, consideră agențiile de informații americane, citate de BBC.

Cu toate acestea, trupele Moscovei au fost atât de slăbite de lupte, încât oficialii americani apreciază că acestea sunt capabile să avanseze lent.

Aceasta înseamnă că războiul ar putea dura mult timp, spune directorul Serviciului Național de Informații Avril Haines.

În martie, Moscova și-a reorientat eforturile pentru a cuceri zona Donbas din Ucraina, după ce nu a reușit să cucerească Kievul și alte orașe.

Putin are în continuare aceleași obiective ca și cele pe care le avea la începutul conflictului, a declarat Haines, directorul principal al serviciilor de informații americane - să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei.

Dar, spune ea, este puțin probabil ca Rusia să atingă acest obiectiv în curând.

"Percepem o neconcordanță între obiectivele militare pe termen scurt ale lui Putin în această zonă și capacitatea armatei sale, un fel de nepotrivire între ambițiile sale și ceea ce armata este capabilă să realizeze", a declarat ea în cadrul unei conferințe a Departamentului american al Comerțului.

De când a eșuat în atingerea obiectivului său inițial de a cuceri Kievul, Rusia s-a concentrat pe ocuparea teritoriului din regiunea estică Donbas. Forțele ruse au preluat recent controlul orașului Severodonetsk, dar progresul a fost lent, iar forțele ucrainene au opus o rezistență puternică.

În primele sale comentarii publice din luna mai cu privire la evaluarea serviciilor de informații americane privind războiul, Haines a sugerat că invazia Rusiei va continua "pentru o perioadă extinsă de timp" și că "imaginea rămâne destul de sumbră".

Ea a declarat că agențiile de informații văd trei scenarii de desfășurare a războiului, cel mai probabil fiind un conflict lent, în care Rusia va face "câștiguri treptate, fără a face progrese importante".

Celelalte posibilități, mai puțin probabile, includ un progres major al Rusiei sau o stabilizare a liniilor de front, Ucraina obținând câștiguri mici.

Aceasta ar putea însemna că Moscova devine mai dependentă de "instrumente asimetrice" pentru a-și viza inamicii, inclusiv atacuri cibernetice, eforturi de a controla resursele energetice și chiar arme nucleare.

Comentariile doamnei Haines au fost făcute miercuri, după ce liderii NATO s-au angajat să susțină Ucraina atât timp cât va fi nevoie - sporindu-și prezența trupelor în întreaga Europă și invitând Finlanda și Suedia să se alăture grupului.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a numit-o cea mai mare reformă a alianței de la Războiul Rece încoace, iar președintele american Joe Biden a promis că NATO va fi "întărită în toate direcțiile și în toate domeniile - terestru, aerian și maritim".

Ca răspuns la posibilitatea ca cele două țări nordice să devină membre NATO, Putin a acuzat alianța militară de escaladarea deliberată a tensiunilor.

"Dacă trupele și infrastructura NATO sunt desfășurate, [Rusia] va fi obligată să răspundă", a declarat Putin în timp ce se afla într-o călătorie în Turkmenistan.

×
Subiecte în articol: Ucraina