x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 165. Trupele ruse sunt „destul de aproape” de Bahmut

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 165. Trupele ruse sunt „destul de aproape” de Bahmut

07 Aug 2022   •   06:12
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 165. Trupele ruse sunt „destul de aproape” de Bahmut
Sursa foto: Hepta

Duminică, 7 august 2022, este cea de-a 165-a zi de război în Ucraina.

Update Atacurile forţelor ruse în Doneţk (estul Ucrainei) au crescut în intensitate în ultimele ore duminică, în timp ce preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a cerut Occidentului mai multe arme pentru ca forţele sale să poată riposta invadatorilor, relatează EFE.

În mesajul său video zilnic, Zelenski a mulţumit pentru ajutorul primit deja care, potrivit lui, a permis realizări importante în apărarea Doneţkului şi în distrugerea logisticii militare ruse.

"Fiecare atac asupra unui depozit de muniţie inamic, asupra posturilor sale de comandă şi asupra logisticii sale salvează vieţi, vieţi ale soldaţilor şi civililor ucraineni", a declarat Zelenski.

Potrivit Statului Major ucrainean, atacurile împotriva oraşelor Sloviansk, Bahmut şi Adviidka au fost respinse.

Bahmut, unde au loc lupte grele de câteva zile, este considerat un punct-cheie al strategiei de apărare ucrainene în această zonă dens populată din Donbas.

Căderea Bahmut, potrivit analiştilor militari, ar deschide calea trupelor invadatoare către oraşe mai mari din regiunea Doneţk.

La ora actuală, se estimează că, după cucerirea regiunii Lugansk, ruşii controlează deja 60% din regiunea Doneţk, cele două componente ale zone miniere Donbas, în estul Ucrainei.

În acelaşi timp, Rusia îşi suplimentează efectivele din sudul Ucrainei, unde - potrivit The Times - în prezent a relocat 25.000 de militari cu scopul de a încercui oraşul Nikolaev. Recent, Federaţia Rusa a desfăşurat nouă unităţi aduse din Donbas şi Crimeea în regiunile de sud ale Ucrainei, conform jurnaliştilor britanici, care citează surse din administraţia prezidenţială de la Kiev şi serviciile secrete ucrainene.

Efectivul fiecărei unităţi este de 500-800 de persoane. Pe malul vestic al Niprului, în regiunea Herson, s-ar afla o grupare de forţe ruse de 10.000 de militari.

În acest fel, notează publicaţia britanică, Rusia încearcă să răspundă declaraţiilor Kievului despre pregătirea unei contraofensive şi succesul avansării armatei ucrainene, care în ultima lună a îndepărtat linia frontului cu 2 km de Nikolaev.

Prima navă sub pavilion străin sosește în Ucraina de la începutul războiului

O navă sub pavilion străin a sosit sâmbătă în Ucraina, pentru prima dată de la începutul războiului, în februarie, și va fi încărcată cu cereale, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, conform Reuters.

Ucraina începe să reia exporturile de cereale, într-un efort supravegheat de un centru comun de coordonare din Istanbul, unde lucrează personal rus, ucrainean, turc și al ONU.

Kubrakov a declarat că nava de mărfuri generale Fulmar S, sub pavilion Barbados, se află în portul ucrainean Chornomorsk.

"Facem tot posibilul pentru a ne asigura că porturile noastre pot primi și manipula mai multe nave. În special, intenționăm să ajungem la nivelul de cel puțin trei până la cinci nave pe zi în două săptămâni", a scris el pe Facebook.

Ucraina își propune în cele din urmă să expedieze 3 milioane de tone de cereale pe lună din porturile sale de la Marea Neagră, a mai spus el.

Trupele ruse sunt „destul de aproape” de Bahmut

Trupele ruse sunt „destul de aproape” de Bahmut, a declarat șeful administrației regionale din Donețk, Pavel Kirileno.

„Ocupanții ruși bombardează în mod constant Bahmut, Seversk, Soledar. Aceasta este linia principală de care vor să se apropie. Da, sunt destul de aproape de Bahmut”, a spus Kirilenko, citat de Suspilne.

Presa din Ucraina scrie despre luptele din Bahmut. Mai multe fotografii cu podul pietonal distrus din apropierea stației de autobuz a orașului au apărut pe canalele Telegram și rețelele de socializare.

×
Subiecte în articol: Ucraina