x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 18. Bombardamente în mai multe orașe ucrainene. 35 de morți și 134 de răniți, după un atac asupra bazei militare din apropiere de frontiera cu Polonia

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 18. Bombardamente în mai multe orașe ucrainene. 35 de morți și 134 de răniți, după un atac asupra bazei militare din apropiere de frontiera cu Polonia

13 Mar 2022   •   08:23
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 18. Bombardamente în mai multe orașe ucrainene. 35 de morți și 134 de răniți, după un atac asupra bazei militare din apropiere de frontiera cu Polonia
Sursa foto: Hepta

Război în Ucraina, ziua 18. Aproximativ 13.000 de persoane au fost evacuate sâmbătă din orașele ucrainene.

Update 21.05 Imagini noi din baza militară ucraineană de la Iavoriv

 

 

Update 21.00 A fost restabilită alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl. Ucraina anunța, joi, Agenția Internațională pentru Energie Atomică că a pierdut contactul cu Cernobîlul, din cauza unei întreruperi de curent la instalație.

Sistemele de răcire funcționează în mod normal, fără a fi nevoie de energie de rezervă, a precizat Ministerul Energiei Atomice.

Forțele rusești au cucerit centrala nucleară - locul celui mai grav dezastru nuclear din lume - în prima zi a invaziei de luna trecută.

Update 20.00 O familie din Ucraina a încercat să intre în România cu 1,6 milioane dolari și peste 50.000 euro, ceasuri, bijuterii și genți de marcă. 

Update 19.25 Zona industriala din apropierea Harkovului a fost din nou bombardata

Harkov

Update 19.15 În urma atacurilor armate a Federației Ruse, până în dimineața zilei de 13 martie, 85 de copii au fost uciși și alți aproape 100 au fost răniți în Ucraina. Cele mai multe victime au fost înregistrate în regiunile Kiev, Harkov, Donețk, Sumi, Herson, Mykolaiv și Jytomyr, transmite Procuratura Generală din Ucraina.

Update 19.10 Imagini apocaliptice din localitatea Volnovaha pentru care s-a dat lupte timp de trei zile

Update 19.00 O scoala din districtul Nikolaev a fost distrusa de bombardamente

Update 18.45 La Berdiansk, oamenii asteapta la coada  ajutoare oferite de militarii rusi. In acelasi timp, alte persoane ii cearta pe cei care primesc  alimentele din partea rusilor

Update 18.40 La  Nikolaev, oamenii asteapta pentru a primi ajutoare umanitare

Update 18.30 Herson. Miting impotriva rusilor. Salvele de automat nu mai impresioneaza pe nimeni.

Update 18.00 SUA anunță „consecințe adecvate" Rusiei după uciderea jurnalistului american Brent Renaud.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că SUA vor impune „consecințe adecvate" Rusiei, potrivit BBC.

Vestea morții jurnalistului a fost „șocantă și îngrozitoare", a spus el, iar oficialii americani se vor consulta cu oficialii ucraineni pentru a stabili cum s-a produs decesul. Jurnalistul american Brent Renaud a fost ucis duminică de forțele ruse în Ucraina.

Update 17.00 Autoritățile din Mariupol au anunțat moartea a 2187 de persoane în urma atacurilor rusești

Update 16.50 Orașul portuar ucrainean Mariupol, aflat sub asediu, își epuizează ultimele rezerve de alimente și apă, a declarat duminică consiliul municipal, adăugând că forțele rusești care blochează orașul continuă să bombardeze obiective nemilitare.

„Oamenii se află într-o situație dificilă de 12 zile. Nu există electricitate, apă sau încălzire în oraș. Aproape că nu există comunicații mobile. Ultimele rezerve de alimente și apă se epuizează", a precizat consiliul municipal într-o declarație online, citată de Reuters.

Update 16.00 Aproape 125.000 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare din zone de conflict din Ucraina, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un videoclip difuzat duminică, relatează Reuters.

Update 14.20 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky vine cu un nou mesaj video, în care subliniază că oamenii țării și armata ei continuă să lupte împotriva invaziei. De asemenea, el a anunțat că un convoi cu o sută de tone de marfă umanitară a fost trimis la Mariupol.

Zelensky a adăugat că aproape 125.000 de persoane au fost deja evacuate din zona de luptă prin intermediul coridoarelor umanitare.

Update 13.40 Nouă persoane au fost ucise într-un bombardament rus în apropiere de Mykolaiv, în sudul Ucrainei, a anunțat duminică administrația regională a orașului, conform CNN.

Mykolaiv este un oraș strategic din sudul Ucrainei care a rezistat ocupației rusești și a împiedicat o aparentă ofensivă rusă spre portul Odessa.

Update 13.00 Cel puţin 35 de persoane au murit şi 134 au fost rănite în atacul aerian de duminică al forţelor ruse asupra bazei militare ucrainene de la Iavoriv, în apropiere de frontiera cu Polonia, a anunţat într-un comunicat guvernatorul regiunii, Maksim Koziţki, potrivit AFP şi Reuters.

Update 12.50 Liderul cecen, Ramzan Kadirov susține ca a ajuns printre trupele sale, pe frontul ucrainean

Update 12.20 Cartier din Mariupol. Inainte si dupa bombardamentele recente ale armatei Federatiei Ruse

Înainte de bombardament

După bombardament

 

Update 11.05 Imagini cu avionul rusesc doborat azi dimineata desupra localitatii Izium. Echipajul s-a catapultat.

Update 11.00 Atacuri cu racheta si la Yavoriv, districtul Lvov

Update 10.30 Nouă persoane au fost ucise și 57 rănite în atacul aerian din Lviv, în apropiere de granița Ucrainei cu Polonia, relatează Sky News.

Guvernatorul local susține că Rusia a tras 30 de rachete asupra centrului militar din Iavoriv. Ministrul ucrainean al Apărării a mai spus că la centrul militar din Iavoriv au fost repartizați și militari străini , nu doar cei din Ucraina. Centrul este folosit de țările NATO pentru a efectua exerciții de antrenament, Rusia avertizând zilele trecute că liniile de aprovizionare ale NATO vor fi vizate.

Reuters afirmă că un martor a văzut mai mult de o duzină de ambulanțe care se îndreptau în direcția locului.

Update 10.25 Potrivit surselor neoficiale ucrainene, azi noapte, in districtul Izyum  o instalatie industriala de tratare complexa a gazelor a fost lovita in bombardamentul rusesc si a luat foc. Pagubele sunt considerabile, nu exista informatii despre posibile victime

Update 10.20 Uzina Zorya din Nikolaev. Producea turbine si sisteme de propulsie pentru nave. A fost distrusa dupa un atac cu rachete care a avut loc noaptea trecuta

Update 09.55 La Cernigov, trei cladiri rezidentiale au fost lovite de rachete. Salvatorii ucraineni sustin ca pana acum au identificat sapte persoane decedate.

Update 09.50 Bombardamente in Kramatorsk, Krasni Limani, Slaviansk si Krasnogore. Toate aceste localitati sunt in estul Ucrainei

Update 09.40 Surse civile neoficiale ucrainene au raportat ca azi noapte, in localitatea Popasna din regiunea Lhansk, trupele ruse au folosit bombe cu fosfor

 

Update 09.30 Volnovaha si Mariupol aproape sa fie sterse de pe fata pamantului. Luptele din cele doua localitati strategice au pus la pamant zeci de cladiri. Bombardamentele continua, nu se cunoaste numarul mortilor.

Lviv: Lovituri aeriene lansate asupra unei baze militare ucrainene în apropierea graniței cu Polonia

Un atac aerian a fost lansat asupra unei baze militare ucrainene din Iavoriv, în vestul țării, în apropiere de granița cu Polonia, a anunțat duminică administrația militară regională din Lviv, relatează Reuters.

"Ocupanții au lansat un atac aerian asupra Centrului internațional pentru menținerea păcii și securității. Potrivit datelor preliminare, au lansat opt rachete", a precizat administrația într-un comunicat.

Centrul, situat la mai puțin de 25 km de granița cu Polonia, nu a precizat dacă a fost lovit și a spus că va face publice detalii mai târziu.

UCRAINA: Au fost auzite explozii în Lviv și Ivano-Frankivsk, o dronă a fost doborâtă în Kiev

Mai mulți martori au declarat pentru BBC că au auzit explozii în orașele Lviv și Ivano-Frankivsk din vestul țării.

Și agențiile de presă ucrainene raportează explozii similare.

Agenția de știri UNIAN a citat utilizatori ai rețelelor de socializare care au raportat două explozii puternice în Lviv.

Potrivit presei locale, sirenele de raid aerian au sunat pe tot parcursul nopții în Lviv și în multe alte regiuni din Ucraina.

Publicația Kyiv Independent afirmă că există informații potrivit cărora Lviv ar fi sub atacurile rachetelor rusești.

Cauza exploziilor este încă necunoscută, iar BBC nu poate confirma relatările martorilor oculari.

În Lviv se află în prezent mulți diplomați și mass-media străine, iar prin oraș trec mulți refugiați în drumul lor spre ieșirea din Ucraina.

În Kiev, o dronă a fost doborâtă de forțele de securitate ucrainene sâmbătă după-amiază, potrivit unor oficiali și martorilor.

Se spune că drona conținea trei kilograme de explozibil. Drona s-a prăbușit în cartierul Podil din Kiev, provocând un mic incendiu la o bancă.

Geolocalizarea imaginilor a fost verificată de BBC.

Zelenski avertizează forțele ruse care încearcă să cucerească Kievul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat forțele rusești că se vor confrunta cu o luptă până la moarte dacă vor încerca să ocupe capitala Kiev, în timp ce sirenele de raid aerian au trezit din nou locuitorii duminică dimineața, scrie Reuters.

"Dacă vor decide să lanseze un covor de bombe și pur și simplu să șteargă istoria acestei regiuni... și să ne distrugă pe toți, atunci vor intra în Kiev. Dacă acesta este scopul lor, lăsați-i să intre, dar vor trebui să trăiască singuri pe acest pământ", a declarat Zelenski.

Președintele, care a apărut în repetate rânduri pe rețelele de socializare din capitală, a declarat că unele orașe mici nu mai există în cea de-a treia săptămână de atacuri rusești, cel mai mare asalt asupra unei țări europene după cel de-al Doilea Război Mondial.

Bombardamentele rusești au blocat mii de oameni în orașele asediate și au făcut ca 2,5 milioane de ucraineni să fugă în țările vecine.

Ucraina a acuzat sâmbătă forțele rusești că au ucis șapte civili într-un atac asupra unor femei și copii care încercau să fugă de luptele din apropierea Kievului.

Franța a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu și-a arătat disponibilitatea pentru negocieri de pace.

Zelenskiy a declarat că Moscova a trimis noi trupe după ce forțele ucrainene au scos din acțiune 31 de batalioane ruse, în ceea ce el a numit cele mai mari pierderi ale armatei ruse din ultimele decenii. Reuters nu a putut verifica declarațiile sale.

"Încă trebuie să rezistăm. Încă mai trebuie să luptăm", a declarat Zelenskiy într-un discurs video sâmbătă târziu, al doilea al său din această zi. Spunând că aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși, el a îndemnat Occidentul să se implice mai mult în negocierile de pace.

Discuțiile de criză dintre Moscova și Kiev au continuat prin legătură video, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției ruse de știri RIA. El nu a oferit detalii, dar ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că Kievul nu se va preda și nu va accepta niciun ultimatum.

Statul major al forțelor armate ucrainene a declarat că Rusia și-a încetinit ofensiva și că în multe locuri forțele sale au fost oprite. Postarea armatei pe Facebook nu a oferit detalii.

Oficialii ucraineni planificaseră să folosească sâmbătă coridoarele umanitare din Mariupol spre sud, precum și din orașele și satele din regiunile Kiev, Sumy și alte câteva zone.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost evacuate sâmbătă din orașele ucrainene, a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk.

Șeful NATO afirmă că Rusia ar putea folosi arme chimice - ziar german

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că Rusia ar putea folosi arme chimice în urma invaziei sale în Ucraina și că o astfel de acțiune ar fi o crimă de război, potrivit unui interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag, preluat de Reuters.

"În ultimele zile, am auzit afirmații absurde despre laboratoare de arme chimice și biologice", a declarat Stoltenberg, citat de Welt am Sonntag, adăugând că Kremlinul inventează pretexte false pentru a justifica ceea ce nu poate fi justificat.

"Acum că aceste afirmații false au fost făcute, trebuie să rămânem vigilenți, deoarece este posibil ca Rusia însăși să planifice operațiuni cu arme chimice sub această fabricare de minciuni. Aceasta ar fi o crimă de război", a declarat Stoltenberg.

El a adăugat că, deși poporul ucrainean rezistă cu curaj invaziei rusești, zilele următoare vor fi, probabil, mult mai grele.

×
Subiecte în articol: Ucraina