x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 192. Ucrainenii ar fi încercat să recaptureze centrala nucleară Zaporojie, susține Moscova

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 192. Ucrainenii ar fi încercat să recaptureze centrala nucleară Zaporojie, susține Moscova

03 Sep 2022   •   14:15
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 192. Ucrainenii ar fi încercat să recaptureze centrala nucleară Zaporojie, susține Moscova

Forţele ucrainene au încercat să ocupe centrala nucleară Zaporojie, într-un atac care a avut loc vineri noapte, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Potrivit sursei menționate, o forţă navală ucraineană de peste 250 de militari a încercat să acosteze pe malul unui lac din apropierea centralei nucleare Zaporojie, vineri la ora locală 23.00.

„În pofida prezenţei reprezentanţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, regimul de la Kiev a încercat încă o dată să ocupe uzina.”, au transmis oficialii de la Moscova.

Rusia susţine că forţele sale au dejucat atacul cu ajutorul elicopterelor militare şi avioanelor de luptă, distrugând 20 de bărci ucrainene şi determinând altele să se îndepărteze, respingând astfel asaltul.

Reuters precizează că nu a putut verifica informaţiile.

Centrala se află în apropierea liniilor frontului şi a fost ţinta a numeroase atacuri în ultimele săptămâni, sporind temerile cu privire la un dezastru nuclear. Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardarea centralei.

AIEA a trimis în această săptămână o misiune la centrala nucleară, din cauza îngrijorărilor că o escaladare a situaţiei ar putea duce la un dezastru nuclear în Europa, similar cu cel de la Cernobâl.

Atât Rusia, cât şi Ucraina au spus că situaţia este gravă şi că riscul unei catastrofe nucleare este mare. Ucraina şi Occidentul susţin că Rusia foloseşte centrala ca bază pentru arme grele pentru a descuraja Ucraina să tragă asupra acestora.

Rușii, luați prin surprindere de ofensiva ucrainenilor

Armata ucraineană derulează în prezent o ofensivă de amploare în sudul Ucrainei, în regiunea Herson. Aceasta a luat prin surprindere trupele rusești, susține Ministerul britanic al Apărării, într-un mesaj transmis, sâmbătă, pe Twitter, informează dpa.

„Un element al acestei ofensive îl constituie avansarea continuă pe un front larg la vest de râul Nipru, concentrată pe trei axe în interiorul regiunii Herson ocupată de ruşi”, susțin oficialitățile de la Londra.

Potrivit experților militari britanici, ofensiva a surprins Rusia, profitând de administraţia slabă din regiune. „În timp ce luptele continuă şi în zonele Donbas şi Harkov, o decizie-cheie a comandanţilor ruşi din următoarele zile va fi unde anume să angajeze orice forţă operaţională de rezervă pe care o pot produce”, a mai precizat Ministerul Apărării.

Oficialii de la Londra publică informaţii furnizate de serviciile secrete ale Marii Britanii de la începutul invaziei. De cealaltă parte, Kremlinul acuză constant Regatul Unic că duce o campanie de dezinformare.

 

×
Subiecte în articol: ucraina