x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 194. Doi experți AIEA au rămas permanent la centrala nucleară Zaporojie

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 194. Doi experți AIEA au rămas permanent la centrala nucleară Zaporojie

05 Sep 2022   •   07:55
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 194. Doi experți AIEA au rămas permanent la centrala nucleară Zaporojie
Sursa foto: Hepta

Luni, 5 septembrie, este cea de-a 194-a zi de război în Ucraina.

Update Ultimul reactor operaţional al centralei nucleare Zaporojie a fost debranşat astăzi de la reţea, a anunţat Energoatom, scrie AFP.

"Reactorul numărul 6 a fost oprit şi debranşat de la reţea", a transmis Energoatom pe Telegram. Decizia a fost luată din cauza unui incendiu izbucnit ca urmare a bombardamentelor, iar acesta a avariat o linie electrică care leagă centrala de rețeaua ucraineană. 

Acesta era ultimul reactor operațional din cele șase, care au fiecare 1000 MW.  Patru reactoare au fost deconectate în săptămânile trecute. AIEA a anunțat, sâmbătă, oprirea reactorului 5, din aceeași cauză. Doi experți AIEA au rămas la fața locului. 
 

Update Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei impuse în contextul războiului din Ucraina sunt de vină pentru oprirea furnizării de gaze naturale către Europa.

Declarația a fost făcută luni de purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

Într-unul dintre cele mai neechivoce comentarii de până acum despre conflictul dintre Moscova și Europa de Vest cu privire la aprovizionarea cu energie, Peskov, a spus că problemele cu pomparea gazului au apărut "din cauza sancțiunilor".

"Alte motive care să cauzeze probleme cu pomparea nu există", a subliniat Peskov.

Update  La centrala nucleară Zaporojie au rămas permanent doi reprezentanți AIEA, iar alți patru și-au încheiat misiunea, anunță Energoatom, citată de Reuters. 

"Astăzi, patru din cei şase reprezentanţi ai echipei de inspecţie a AIEA şi-au încheiat activitatea la centrala nucleară Zaporojie şi au părăsit teritoriul centralei. Se aşteaptă ca doi experţi să continue să lucreze la centrală cu titlu permanent", a transmis Energoatom pe Telegram.

Șeful administraţiei proruse a oraşului Energodar, Aleksandr Volga, a precizat că cei doi experți AIEA "vor fi însărcinaţi cu controlul siguranţei funcţionării centralei nucleare".
"La recomandarea misiunii propriu-zise şi a directorului general al AIEA, Rafael Grossi, ei ar trebui să rămână în mod permanent, prin rotaţie periodică. Şi-au îndeplinit promisiunea că misiunea va fi permanentă", a explicatacesta.
"Din cauza reparaţiilor la liniile de înaltă tensiune, s-a luat decizia de a opri un reactor şi de a lăsa altul în funcţiune", a mai explicat Volga.

Totodată, emisiile radioactive sunt în parametrii normali în jurul centralei.

Şeful AIEA va prezenta, marţi, Consiliului de Securitate al ONU un raport cu concluziile misiunii la centrala Zaporojie.

Update Mariupol a devenit o „potențială bombă”, afirmă un consilier al primarului orașului. Potrivit lui, incendiile au devenit mai frecvente în oraș din cauza neglijării regulilor de siguranță la utilizarea buteliilor de gaz. „Este nerealist să le respectăm în condițiile actuale, iar Departamentul rus pentru Situații de Urgență nu funcționează stabil”, adaugă acesta.

Ostilitățile continuă în regiunea Herson

Pe plan militar, ostilitățile au continuat în zona de sud a frontului, unde ucrainenii au declanșat o ofensivă către orașul Herson. Rușii încearcă să îngreuneze această operațiune prin bombardamente asupra orașului Mikolaiv și regiunii limitrofe, bombardamente care au continuat și duminică. În schimb, ucrainenii au raportat succese ale ofensivei declanșate, printre ele fiind eliberarea orașului Vîsokopilia, unde drapelul Ucrainei a fost arborat deasupra spitalului din localitate.

×
Subiecte în articol: ucraina