Procedura de alipire a regiunilor Donbas, Herson și Zaporojie la Federația Rusă se va realiza rapid, în cazul în care populația votează în spriinul acestei măsuri, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de EFE.
"Sunt convins că acest proces va fi destul de rapid", a spus acesta, care a precizat că rezultatele referendumurilor vor trece printr-o procedură parlamentară, după care actul va fi semnat de președinte.
Totodată, el a atras atenția că dacă Ucraina va încerca recuperarea teritoriilor după aderare, acest fapt va fi considerat atac împotriva Rusiei, potrivit Constituției țării.
De asemenea, securitatea referendurmurilor va vi asigurată timp de 5 zile. Procesul se va desfășura în intervalul 23-27 septembrie 2022.
"Toţi membrii comisiilor electorale, peste 5.000 de persoane, şi-au început activitatea", a anunțat Galina Katiuşcenko, şefa comisiei electorale instituite de Rusia în regiunea Zaporojie. În primele 4 zile, populația poate vota la domiciliu ori în locuri special amenajate iar în ultima zi vor fi deschise secţii obişnuite de votare.
Această procedură va fi utilizată în toate teritoriile unde se desfășoară referendumuri.
Preşedinta Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ela Pamfilova, a dat asigurări că autoritățile vor lua toate măsurile pentru ca locuitorii "teritoriilor eliberate" să poată participa la plebiscit.
Deși armata rusă nu controlează în totalitate aceste regiuni, autoritățile de la Moscova au anunțat că dacă populația votează pentru alipire, atunci întreaga zonă va fi trecută la federație.
Autoritățile de la Kiev se opun acestor referendumuri iar statele occidentale au anunțat deja că nu le vor recunoaște.
Ucraina: liderii pro-Moscova din regiunile controlate de ruși organizează referendumuri
Patru zone din Ucraina controlate de Rusia și de forțele pro-Moscova se pregăteau să organizeze vineri referendumuri privind aderarea la Rusia, voturi condamnate pe scară largă de Occident ca fiind nelegitime și că preced anexări ilegale, scrie Reuters.
Marți, liderii instalați de Rusia au anunțat planurile pentru aceste scrutine, o provocare care ar putea duce la o escaladare bruscă a războiului. Rezultatele sunt văzute ca o concluzie inevitabilă în favoarea anexării, iar Ucraina și aliații săi au precizat că nu vor recunoaște rezultatele.
Votul în provinciile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojia, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să se desfășoare de vineri până marți.
Luna aceasta, Ucraina a lansat o contraofensivă care a recucerit mari porțiuni de teritoriu, la șapte luni după invazia Rusiei.
Referendumurile au fost discutate luni de zile de către autoritățile pro-Moscova, dar recentele victorii ale Ucrainei au grăbit demersul.
În condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat, de asemenea, în această săptămână, un proiect militar de înrolare a 300.000 de soldați pentru a lupta în Ucraina, Moscova pare să încerce să recâștige controlul în conflict.
Rusia susține că este o oportunitate pentru oamenii din regiune de a-și exprima punctul de vedere.
Ucraina susține că Rusia intenționează să încadreze rezultatele referendumului ca fiind un semn de sprijin popular, iar apoi să le folosească drept pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeei în 2014, pe care comunitatea internațională nu a recunoscut-o.
Șeful separatiștilor susținuți de Rusia în Donețk a denunțat atacurile ucrainene drept "bombardamente barbare cinice", menite să provoace cât mai multe pagube civililor.
Prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară ca fiind necesară pentru a-și apăra teritoriul. Miercuri, Putin a declarat că Rusia va "folosi toate mijloacele de care dispunem" pentru a se proteja, o referire aparentă la armele nucleare. "Aceasta nu este o cacealma", a spus el.
Rezultatele referendumului în favoarea Rusiei sunt considerate inevitabile. Votul din Crimeea din 2014, criticat la nivel internațional ca fiind fraudat, a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării oficiale.
Referendumurile au fost denunțate de lideri mondiali, printre care președintele american Joe Biden, secretarul general al ONU Antonio Guterres și președintele francez Emmanuel Macron, precum și de NATO, Uniunea Europeană și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
"Referendumurile false" sunt "ilegale și ilegitime", a declarat joi NATO.
OSCE, care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea nicio forță juridică, deoarece nu sunt conforme cu legislația ucraineană sau cu standardele internaționale, iar zonele nu sunt sigure.
Nu vor exista observatori independenți, iar o mare parte din populația dinainte de război a fugit.
Rusia consideră deja Luhansk și Donețk, care împreună formează regiunea Donbas, ocupată parțial de Moscova în 2014, ca fiind state independente.
Ucraina și Occidentul consideră că toate părțile din Ucraina deținute de forțele ruse sunt ocupate ilegal. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni, doar aproximativ 60% din regiunea Donețk fiind în mâinile Rusiei.
"Orice decizie pe care conducerea rusă ar putea să o ia nu schimbă nimic pentru Ucraina", a declarat joi președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
"De interes pentru noi sunt strict sarcinile care ne stau în față. Este vorba despre eliberarea țării noastre, apărarea poporului nostru și mobilizarea sprijinului mondial pentru a îndeplini aceste sarcini."
Forțele ruse au atacat joi mai multe orașe, inclusiv Zaporojia, care a fost lovită de aproximativ 10 obuze, a declarat guvernatorul regional Oleksander Starukh. Nu au existat rapoarte cu privire la victime.
Procuratura ucraineană a anunțat că proiectile de mortier rusești au ucis două persoane și au rănit șase în orașul Toretsk din regiunea Donețk.
Încep „referendumurile” pentru alipirea la Rusia din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie
Pe 23 septembrie și autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în teritoriile ocupate ale regiunilor Zaporojie și Herson, vor începe „referendumurile” privind, aderarea la Rusia. Pe rețele de socializare au apărut imagini cu buletinele de vot pentru aceste „referendumuri”.
Volodimir Rogov, reprezentant al așa-numitei administrații pro-ruse din regiunii Zaporojie, a subliniat că problema aderării la Federația Rusă a întregului teritoriu al regiunii, în limitele administrative actuale, a fost supusă referendumului.
În același timp, trupele ruse nu controlează pe deplin regiunea. În special, centrul regional – orașul Zaporojie – rămâne sub controlul Ucrainei.
„Referendumurile” în teritoriile ocupate ale regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson ar trebui să aibă loc între 23 și 27 septembrie.