x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 243.Armata ucraineană nu se aşteaptă la retragerea Rusiei din Herson

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 243.Armata ucraineană nu se aşteaptă la retragerea Rusiei din Herson

24 Oct 2022   •   20:08
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 243.Armata ucraineană nu se aşteaptă la retragerea Rusiei din Herson
Sursa foto: Hepta

Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) nu se aşteaptă ca trupele ruse să se retragă din oraşul ocupat Herson, în sudul Ucrainei, dimpotrivă, să îl apere, relatează luni dpa.

Din contră, armata rusă se pregăteşte să apere oraşul - centrul administrativ al regiunii omonime -, a declarat şeful GUR, Kirilo Budanov, într-un interviu acordat luni publicaţiei locale Ukrainska Pravda.

"Ocupanţii ruşi creează impresia că pleacă din Herson, dar de fapt ei desfăşoară noi unităţi acolo", a afirmat Budanov în interviul menţionat.

Rusia susţine că Ucraina a intrat în ''faza finală'' pentru fabricarea unei ''bombe murdare''

Rusia a afirmat luni că Ucraina a intrat în "faza finală" pentru fabricarea unei "bombe murdare", o acuzaţie pe care Moscova a lansat-o începând de duminică şi care a fost respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali, relatează AFP.

"Conform informaţiilor de care dispunem, două organizaţii ucrainene au instrucţiuni specifice pentru a fabrica aşa-numita 'bombă murdară'. Munca lor a intrat în faza finală", a precizat într-un comunicat locotenent-generalul Igor Kirillov, însărcinat în cadrul armatei ruse cu substanţe radioactive, produse chimice şi biologice.

El a mai spus că "scopul acestei provocări este de a acuza Rusia că foloseşte arme de distrugere în masă în Ucraina şi de a lansa astfel o campanie antirusă puternică în lume", şi că Kievul vrea în special "să intimideze populaţia locală şi să crească fluxul de refugiaţi în Europa".

Ucraina va primi inspecţii AIEA,pe fondul acuzaţiilor Rusiei privind pregătirea unui atac radiologic

Administraţia de la Kiev a anunţat, luni, că va primi inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la instalaţiile nucleare ucrainene, pentru a respinge clar acuzaţiile Rusiei privind pregătirea unui atac cu dispozitive radiologice.

Ministrul rus de Externe, Serghei Şoigu, a avertizat duminică, într-o conversaţie cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, că Ucraina pregăteşte un atac cu dispozitive radioactive artizanale. Moscova a atras atenţia şi Franţei şi Marii Britanii asupra riscurilor unui astfel de atac.

Însă Casa Albă a respins imediat acuzaţiile Moscovei la adresa Kievului, pe care le consideră "o acţiune falsă de transparenţă", conform CNN.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a discutat luni cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi. "În discuţia pe care am avut-o cu Rafael Grossi, am invitat oficial Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică să trimită urgent experţi la instalaţiile din Ucraina, care au scop paşnic, deşi Rusia afirmă în mod înşelător că ar pregăti un atac cu dispozitiv radioactiv. El a acceptat. Spre deosebire de Rusia, Ucraina a fost mereu şi va rămâne transparentă. Nu avem nimic de ascuns", a afirmat Dmitro Kuleba prin Twitter, potrivit cotidianului Le Monde.

×
Subiecte în articol: razboi ucraina